MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bodemmoeheid in de serre: voorkomen is beter dan genezen

2747 x gelezen
DCM door DCM • Maandag 20 Juli 2020 Volg DCM

Verse zongerijpte tomaten uit eigen tuin smaken als de beste. Maar wat als je tomatenplanten het ieder jaar moeilijker en moeilijker krijgen, en de oogst tegen valt?

Vaak heb je in zo'n geval te maken met bodemmoeheid. Eenvoudig gezegd betekent dit dat de bodem uitgeput geraakt, waardoor planten verzwakken en ziektes de kop opsteken. Een veel voorkomend probleem is de gekende tomatenplaag die tomatenplanten op korte tijd doet wegkwijnen.

Teeltafwisseling is een goede manier om problemen en ziektes op je planten te helpen voorkomen. Maar als je jaar na jaar tomaten en andere zuiderse groenten in je serre wil planten, is dit niet eenvoudig.

 

Bodemmoeheid kan je nochtans gemakkelijk in 2 stappen helpen voorkomen:

STAP 1: zorg voor een actief bodemleven

Strooi bij het klaarleggen van de grond 1 kg/10 m² DCM Bodemactivator en werk het product in. Deze bodemverbeteraar is rijk aan langzaam werkende humus en werd aangevuld met nuttige bodembacteriën. Die wortelstimulerende bacteriën helpen de opname van voedingselementen te verbeteren. Een efficiëntere voedingsopname betekent een actief wortelgestel en actieve groei.  

 

STAP 2 : zorg voor een luchtige bodem

Wanneer je planten koopt, komen die uit de kwekerij waar alle omstandigheden ideaal zijn. Om de overgang naar je tuin of serre vlot te laten verlopen, is het belangrijk dat je planten onmiddellijk actief doorwortelen om op zoek kunnen gaan naar voeding en water. Door DCM Vivimus Groenten en fruit in elke plantput te mengen zorg je voor een ideale bodem. Deze bodemverbeteraar is immers een veilige humusbron die zorgt voor luchtige structuur waarin planten actief wortelen. Een actief wortelgestel maakt je planten sterk.

 

TIP: Verstuif regelmatig DCM Vitasilica over je planten. DCM Vitasilica of lavameel is een heel fijn poeder dat zorgt voor een fysische barrière die je planten minder aantrekkelijk maakt voor insecten en schimmels. Lavameel verstuiven kan heel eenvoudig met de DCM Poederverstuiver. Doe dit zeker wanneer je overtollige bladeren wegknipt of wanneer je de okselscheuten of ‘dieven’ hebt verwijderd. Een eenvoudige, preventieve maatregel die de tomatenplaag helpt voorkomen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen