Bodemverbetering in een serre en koude bak
Ook in een serre en koude bak moeten groenten hun voedsel uit de bodem halen. Een vruchtbare bodem is daarom ook één van de belangrijkste factoren voor succes.
In hobbyserres is de ruimte eerder beperkt en worden regelmatig dezelfde groenten geteeld op hetzelfde perceel grond. Dat gebrek aan vruchtafwisseling geeft aanleiding tot een zwakke groei. Dit verschijnsel heet "bodemmoeheid".
Om het te voorkomen is het aangeraden elk voorjaar de bodem te verbeteren. Bodemstructuur en bodemleven kunnen verbeterd worden door extra organisch materiaal (humus) in de bodem in te brengen. Op die manier geef je plantenwortels alle kansen om zich optimaal te ontwikkelen.
Zoutconcentratie in de hobbyserre
Door het gebruik van minerale meststoffen kan de zoutconcentratie in de bodem te hoog worden. In een artikel van de bodemkundige dienst van België lezen we dat een te hoge zoutconcentratie een invloed zal hebben op de opname van ondermeer calcium.
Dit kan bij paprika en tomaten bijvoorbeeld aanleiding geven tot 'neusrot'. Bij selder ontstaat hierdoor 'hartrot'.
Een te hoge zoutconcentratie zorgt ook dat de planten meer water verdampen dan ze opnemen.
Hierdoor zullen de bladranden verdrogen en ontstaat 'rand'. Ook zaailingen zijn bijzonder gevoelig voor een te hoge zoutconcentratie.
Om te hoge zoutconcentraties te vermijden in de bodem kan je best met volgende regels rekening houden:
- Gebruik organische meststoffen
- Niet overdrijven met compostgebruik in de serre: een dosis van 10 l compost per m2 in het voorjaar is voldoende (= een laagje van 1 cm)
- Gebruik geen verse stalmest maar goed verteerde of gecomposteerde stalmest.
Welke bodemverbeteraars kiezen?
Wie niet beschikt over zelfgemaakte compost, bladaarde, oude verteerde stalmest of plantenafval, kan steeds een beroep doen op de algemeen verkrijgbare bodemverbeteraars in de tuincentra.
Kies voor ORGANISCHE bodemverbeterende middelen zoals:
OVERZICHT:
Lees ook:
Vrijdag 13 Januari 2017 om 09:10
Verteerde stalmest werkt ook prima als je het gebruikt in combinatie met lavameel. Vrijdag 13 Januari 2017 om 09:36
Marcel Van Buggenhout Zaterdag 14 Januari 2017 om 16:33
Log in om een reactie te plaatsen