MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bomen

497 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bomen


‘…. Wij suizen in de hagen,  wij fluisteren ’t voor uw voet.  Wij komen ritselend klagen,  Dat alles sterven moet.’                 Blarenlied: Alice Nahon                            (1896-1933)

Afbeelding_1720greetbergmans.jpg

Ook de Vlaamse jeugdschrijver Marc De Bel laat, onder een lucht die vol wolken kleeft, de herfstwind zachtjes door zijn uitgebluste tuin ruisen. Hij wil een hoogstamboomgaard aanleggen en zal zich bij het planten laten helpen door zijn kleinkinderen.

Misschien vertel ik hen dan wel het Boeboekverhaal, mijmert de schrijver in Libelle. Een vertelseltje over Pit en Puf die hun stokoude overgrootvader gaan bezoeken in zijn bostuin. Die plant er eeuwbessenstruiken. Slechts om de honderd jaar dragen de struiken bessen. Pit en Puf vragen hun overgrootvader waarom hij ze plant, want grootopa zal allang dood zijn wanneer de struiken bessen zullen geven. “Weet ik, maar jullie leven dan nog”, glundert overgrootvader.

Zijn ze er nog, grootouders die met hun kleinkinderen struiken of bomen planten met het oog op later? Geboortebomen, of bomen die verwijzen naar de Keltische boomhoroscoop waar ieder een verwante boom heeft al naargelang de periode waarin hij/zij jarig is. Wilg, populier, notelaar, esdoorn, berk, den…, je eigen speciale boom. Zulke boomverwantschap schept een band, een samenhorigheid die niemand kan stukmaken. Waar je ook je verwante boom tegenkomt, in elke tuin of ieder park, steeds zal een stille groet of wederzijdse knipoog worden uitgewisseld. Plant een boom, en daar is het nu de ideale periode voor. Het is niet evident om een boom zomaar neer te poten in de tuin. Plaats hem niet te kort bij de woning en op gereglementeerde afstand van de perceelsgrens. Houd er ook rekening mee dat sommige bomen erg groot worden. Zo staan er in vele Vlaamse voortuinen geamputeerde berken die ooit prachtige kronen hadden. Eens volwassen werden ze van hoofd en armen ontdaan. ‘Kandelaberen’ noemt men dit zo mooi in vaktermen. Het lijkt bijna of de boom krijgt een schoonheidsbehandeling. 

Niet enkel de plaats en de grondsoort zijn bepalend voor het succesvol groeien van de boom, ook het planten vergt enige aandacht. Ik heb de neiging om al mijn tuinaanwinsten stevig en diep aan de grond toe te vertrouwen. Het lijkt zo zielig wanneer een jonge, sprietige boom zich wiebelend moet vastgrijpen aan een korte steunstok. Alles wat ik aan de grond toevertrouw wordt door mij bijna letterlijk doodgeknuffeld.

“Plant bomen niet dieper dan ze bij de boomkweker staan. Geef ze een korte steunpaal zodat ze wat kunnen bewegen. Ze zullen zich dan ondergronds steviger ontwikkelen. Het moet lijken alsof ze nog aan het wandelen kunnen gaan. Smalle, diepe plantgaten zijn uit den boze. Liever een breed, ondiep plantgat”, tipte een begeesterde boomverzorger me toen hij in mijn tuin een diepgeplante, kwijnende lindeboom zag staan die ik stevig over de ganse lengte van de stam aan een steunpaal had vastgesnoerd. 

In dit seizoen van beschouwen en vertragen – het keerpuntseizoen van het jaar – waar we de tijd hebben om weloverwogen keuzes te maken, pleit ik om niet te snel, maar met aandacht de ideale plek uit te zoeken voor elke boom die geplant wordt.

 Greet Berghmans

blaeckerhof@hotmail.com                   

     

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen