MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bomenparade

4626 x gelezen
door VLAM • Donderdag 4 Oktober 2012

Bomen hebben altijd grote betekenis gehad voor de mensheid. Misschien zijn het wel de nuttigste levende wezens die wij kennen. Ze bestonden al lang voordat er mensen waren en deze wonderlijk mooie, stamvormende reuzenplanten bestaan vooral uit hout dat ze maken uit gassen uit de lucht, energie uit zonlicht en mineralen uit de grond. Hun hout is enorm belangrijk voor ons, uit hun bladeren ademen ze zuurstof. Elke boom maakt deel uit van een uiterst complex ecosysteem dat we nog maar gedeeltelijk begrijpen en geeft voedsel en leefruimte aan hele series andere planten en dieren. Sommige bomen leveren ons nog heel andere producten dan hout alleen: ook hars, geneesmiddelen, kurk, vezels, cellulose, oliën, gom, rubber en natuurlijk bloemen, vruchten, zaden en noten. Ook in tuinen zijn bomen eigenlijk onmisbaar. Ze zorgen er voor karakter, hoogte en een verticale lijn. Een of meer bomen maken een tuin veel interessanter en levendiger. De keuze is enorm. Voor elke tuin is wel een prachtige, passende boom te vinden.

Bomen hebben een bijzondere uitstraling

Bomen zijn krachtige wezens die niet alleen voor hoogte zorgen (namen als ‘Fastigiata’ wijzen op smalle, hoge groei), maar veel soorten vormen ook een brede kroon met een bladerdek dat ’s zomers voor schaduw en koelte zorgt. ’s Winters komt de dan laag staande zon wel dwars door de takken heen. Juist die wisseling in de seizoenen is bij bladverliezende bomen sterk. De bladkleuren veranderen vaak dramatisch: van zacht en fris in het voorjaar tot felgekleurd in de herfst. Bomen vertonen zoveel verschillen in vormen, maten, bladeren, basten en qua groeiomstandigheden dat een enigszins compleet overzicht hier onmogelijk is: we voeren er drie (heel verschillende) voor het voetlicht:

Robinia – we bedoelen de schijnacacia (Robinia pseudoacacia), een tot 30 m hoge boom die oorspronkelijk uit het oosten van de USA komt, maar in Europa massaal is aangeplant. De echte soort levert hout dat onbehandeld zelfs in aanraking met vochtige grond enorm duurzaam is; net zoals tropisch hardhout of tamme-kastanjehout. Van de schijnacacia bestaan tientallen siercultivars met verschillende bloemkleuren (roze, wit), met goudgele bladeren (‘Frisia’), met takken zonder doorns, dwerg- en kronkelvormen. Het geveerde blad is prachtig, de bloei rijk, na de bloei ontstaan decoratieve peulen, de ruwe basten zijn eveneens schitterend.

Malus – appelbomen, zowel vruchtdragende rassen (Malus domestica, denk aan appelboomgaarden en de vele heerlijke oude appelrassen die ideaal zijn om in particuliere tuinen voort te bestaan) als sierappels. Sierappels bloeien minstens zo mooi, hebben soms anders gekleurd blad of vlammende herfsttinten, en vormen massa’s, lang aanblijvende, sierlijke appeltjes (rozerood bij ‘Adams’, geel bij ‘Butterball’, rood bij ‘Gorgeous, oranjegeel bij ‘John Downie, rood bij ‘Red Sentinel’ enz. enz.). Een gigantische keuze!

Catalpa – trompetbomen. Gekweekt worden vooral Catalpa bignonioides uit Noord-Amerika en zijn goudbladige cultivar ‘Aurea’, maar er zijn er meer. Deze breed uitgroeiende bomen hebben enorme, zachte, hartvormige bladeren en ze bloeien in juni-juli met een overdaad aan grote, witte (lichtgele gestreepte en violet gestipte) bloemen, gevolgd door tot 35 cm lange peulvruchten. Zeer decoratieve, sublieme bomen!

 

TIP
Iedereen kent de luchtzuiverende werking van bomen. Daarom is een wandeling in een bos altijd zo weldadig. Een boom bij huis heeft datzelfde effect. En een huisboom is niet alleen een ontmoetingsplek voor en met (zingende, nestelende, fouragerende) vogels en een schaduwgever die bijdraagt aan een gezondere leefomgeving, maar ook een onverwisselbaar herkenningspunt van waar u woont!
 

Lees verder op Vlam »

9 reacties

 • Hubert V. Hubert V. Beste VLAM,
  Akkoord met je stelling dat bomen mooi, nuttig, decoratief ...enz. zijn en derhalve in iedere tuin, die naam waardig, thuishoren.
  Ik kan het echter niet eens zijn met je keuze van je drie favorieten...
  Robinia: groeit als kool, ook de 'Frisia' geeft alom wortelopslag van de wilde (groene) soort, en zuigt alles droog in de omgeving...dus goed als je 50 m2 kan reserveren voor deze knaap.
  (ik kan het weten want bij mij staat er een sinds 1980: 30m hoog) !
  Alternatief: een boom met mooie habitus, rechte stam, kegelvormige kroon, mooi uniek blad (precies afgeknot) mooie gele herfstkleur , mooie bloemen en vruchten ( na een 10-tal jaren): LIRIODENDRON TULIPIFERA Prachtige boom ( in ik kan het weten,want ik heb er sinds 1985 )
  Malus: OK als je graag een appeltje schilt, maar ter vervanging van de vluchtige bloei en de kortlevende sierappel/kers : ga voor CORNUS:
  Cornus florida of Cornus kousa (variëteiten bv. 'Schmetterling') die naast de lange uitbundige bloei ook nog decoratie
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 18:17
 • Grietje B. Grietje B. Wat is eigenlijk VLAM?
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 20:49
 • Grietje B. Grietje B. Heb je een foto van de 30m hoge Robinia? Hubert?
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 20:51
 • Lieven G. Lieven G. Grietje, VLAM is Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing - zie http://vlam.be/who/index_nl.phtml
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 21:13
 • Mia V. Mia V. waarom dan inien je plaats hebt in je tuin geen doodgewone inheemse walnoot, daar heb je 's zomers heerlijke schaduw van, geen last van insekten en in september- oktober nog lekkere noten gratis, hoeft ook niet of weinig gesnoeid te worden!
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 21:17
 • Grietje B. Grietje B. Heb die in de voortuin Mia, alleen helaas nog geen wlnoten...
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 21:42
 • Grietje B. Grietje B. Lieven bedankt!
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 21:43
 • Hubert V. Hubert V. Blijkbaar is de rest van mijn reactie in de cybermist verdwenen, waarin ik verder vertelde welke bomen ik wél mooi vind en waarin ik de vrienden van "Mijn Tuin org." uitnodig naar mijn "Open Tuin" vanwege de herftverkleuring op 14 oktober as. Interesse? : mail
  hubertvanacker@skynet.be.
  vr gr
  Hubert.
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 21:52
 • Hubert V. Hubert V. Natuurlijk kan ik een flinke walnoot boven mijn terras niet missen, Mia, maar in het artikel van VLAM ging het over decoratieve bomen .

  Stuur me een mailtje, Grietje, ik vertel je waar je de foto's kan vinden.
  Vrijdag 5 Oktober 2012 om 22:00

Log in om een reactie te plaatsen