Bonenkruid
Bonenkruid |
De naam doet het al vermoeden: dit kruidje heeft een speicale band met bonen met bonen en peulvruchten in het algemeen. Niet alleen stimuleert bonenkruid de groei van peulvruchten in de tuin, ook in de kookpot kunnen ze het best met elkaar vinden. Bonenkruid komt trouwens de smaak van heel wat spijzen ten goede. Bovendien blijf je dankzij de positieve werking op maag en darmen achteraf bespaard van een pafferig en `winderig` gevoel. Het nuttige aan eht aangename gekoppeld!
Namen noemen
Bonenkruid komt voor als eenjarige -Satureia hortensis- en doorlevende -Satureia montanta- plant. Al verkiezen de meeste mensen de smaak van het eenjarig bonenkruid, toch zijn beide soorten perfect bruikbaar in de keuken. Meer nog, bonenkruid heeft zoveel nuttige culinaire toepassingen dat het beslist niet mag ontbreken in ieders kruidentuin en gedroogd op elk kruidenrek. De kruidige, scherpe smaak bezorgde dit plantje zelfs de volksnaam van peperkruid. Enkele andere typische streeknamen: scharrenkruid, keule, kruin en saturije. Deze laatste is een afleiding van de Latijnse naam Satereia. Dit woord verwijst op zijn beurt naar het Griekse Saturion wat een verzamelnaam is voor planten die het liefdesvuur aanwakkeren. Bonenkruid was inderdaad lang een onmisbaar bestanddeel in heel wat liefdesdrankjes. Vandaag gelooft men dat deze specifieke eigenschap eerder tussen de oren zit. Een beetje bonenkruid en de verbeelding doet waarschijnlijk de rest. Toch zijn er gelukkig ook een aantal heilzame functies die niet enkel aan de fantasie zijn toe te schrijven.
Gezond met bonenkruid
Al heeft bonenkruid in de kookpotten vast al veel meer bewezen dan in het medicijnkastje, toch willen we je ook de gezondheidsaspecten van het kruid niet onthouden. Vooral maag en darmen ondervinden baat bij het gebruik van de bovengrondse delen van bonenkruid. Wie last heeft van maagpijn of chronische diarree doet er goed aan na elke maaltijd een kop bonenkruidenthee te drinken. Dit aftreksel maak je door 50 gram bonenkruid gedurende 5 à 10 minuten te laten trekken op 1 liter kokend water.
In de keuken wordt het niet alleen gebruikt omwille van zijn doortastende smaak, bovendien kan het moeilijk verteerbare spijzen zoals bonen vlot door de maag loodsen. Weg met dat opgeblazen gevoel! Het kruid voorkomt `winderigheid`, wat trouwens handig meegenomen is bij het eten van peulvruchten. Bonenkruid werkt daarnaast ook slijmoplossend, algemeen stimuleert en licht ontsmettend. Wonden verzorg je door 25 à 30 gram van het kruid te koken en met behulp van een compres op de gekwetste huid aan te brengen.
Winiefred weet raad
- GELUK
Volgens oude boeken is bonenkruid het kruid van geluk en de liefde. Wie zich dus vol levenslust en energie wilt voelen, eet bonenkruid.
Beestig goed
Wanneer het bonenkruid in bloei staat, weten de bijtjes het ongetwijfeld te vinden. Tot grote vreugde van de imker van het kruid bezorgt de honing een heerlijke smaak. Het sap van een vers gekneusd blad vermindert bovendien pijn van bijen- of wespensteken. Voor een imker (en voor ons allemaal) handig om te weten.
Voksweetjes
Bonenkruid was volgens de volksverhalen voor de monniken uit de Middeleeuwen een verboden kruid. Hun liefdesleven zag men immers liever niet gestimuleerd.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen