MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bonsai - Misvattingen over bonsai

6429 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
  • Bonsai worden niet gekweekt uit speciale zaadsoorten van boomsoorten die dwergvormen aannemen. Moest men de zaadjes laten groeien, het werd een stevige volgroeide boom.
  • Het is de toegepaste techniek van snoeien, nijpen, bedraden en vormgeven die de planten klein houdt. Bonsaizaad bestaat dus niet.
  • Bonsai hoeven niet speciaal gekweekt te worden uit plantensoorten uit het verre Oosten. Algemeen kan men stellen dat elke boom- of struiksoort of zelfs kruidachtige in aanmerking kunnen komen om er iets bonsaiachtig uit te puren. De voorkeur gaat uit naar plantensoorten die klein en interessant van blad zijn, die makkelijk vertakken en sterk genoeg zijn om de verschillende ingrepen goed te verwerken. Tegenwoordig wordt veel geëxperimenteerd met Europese boomsoorten. Zoals de kastanjebomen, els,es, haagbeuk en olmsoorten. Alleen is het duidelijk dat het blad in verhouding moet staan met de boom. Kleine blaadjes zijn nu eenmaal geloofwaardiger dan grotere bladeren, alhoewel bladsnoei goede resultaten oplevert.
  • Bonsai worden niet groot, omdat ze in kleine potten staan. Inderdaad staan bonsai in kleine schalen. Dit is echter niet de reden dat ze klein blijven. Ook niet door een gebrek aan voeding of andere oorzaken. Integendeel, bonsai in kleine schalen worden juist uitstekend verzorgd met regelmatig water en veel meststoffen en vitamines. Het is door de trainingstechnieken en tuinbouwkundige principes zoals snoei, dat de miniatuurvorm bereikt wordt. Snoeien is geen sadistische ingreep, maar is evenzeer van toepassing voor andere planten en bomen zoals rozen of fruitbomen. Door de snoei verkrijgt men een goede vertakking en een betere vruchtvorming. Binnen bonsai snoeit men natuurlijk in functie van de vormgeving die een imitatie moet zijn van grotere soortgenoten in de volle grond, groeiend in extreme weersomstandigheden.
  • Een bonsai is volgroeid. Elke boom of plant blijft groeien. Een bonsai is dus nooit voltooid. Integendeel. De eigenaar zal de boom gedurig moeten in vorm houden door snoeien en vormgevingstechnieken. Na een groot aantal jaren zal de boom van stijl en vormgeving veranderd moeten worden.  Hij is dan niet meer een expressie van de gewilde vorm.  Dus zal de boom een nieuwe, meer aan zijn groei en kracht aangepaste vorm krijgen.
  • Verpotten is niet nodig. Regelmatig worden bonsai verpot en wordt wortelsnoei toegepast. Dit is nodig omdat op deze manier de gezonde groei van het wortelgestel bevorderd wordt. In bonsai wordt niet gewerkt met enkele dikke penwortels, maar met een massa aan kleine haarwortels. Deze staan op hun beurt in verbinding met de honderden kleine blaadjes. De penwortel bij startplanten is zowat het eerste dat verwijderd wordt, zodoende dat zich horizontale oppervlaktewortels vormen.  Elk jaar wordt de boom uit de pot gehaald.  Wanneer het één dichtgegroeid kluwen van wortels is wordt er zeker verpot. Anders wordt er nog een jaartje overgeslagen.  Maar het doel blijft: honderden fijne haarworteltjes die in verbinding staan met de honderden kleine blaadjes. Het grondmengsel is rijk maar goed doorzeefd.  Tevens wordt ongeveer de helft zéér fijne aquariumsteentjes (Ongeveer 2 à 3 mm.) toegevoegd.  Aldus kunnen zich fijne haarworteltjes ontwikkelen.  Er zijn kleine openingen tussen de verschillende korreltjes en fijne haarworteltjes.  Telkens er water gegeven wordt ontstaat er een druk die niet alleen de plant water geeft, maar ook door de druk de zuurstof in de verschillende holten vernieuwd.  Tevens wordt verteld dat de grofheid van de grit, van de korrel, zich vertaald in diezelfde vormgeving van de takkenstructuur.  In de bonsaihandel en sommige plantenzaken is klaargemaakte bonsaigrond te koop.  Bij de betere handelaar en clubs vindt men bv. ook Akadama, een soort korrelvaste kleiachtige grond, zéér geschikt voor de meeste soorten bonsai.
  • Bonsai is een illusie. Belangrijker dan de echte leeftijd is de indruk van ouderdom die de boom oproept. Een boom die maar twintig jaar oud is, kan toch de illusie van een eeuwenoude boom oproepen door de expressie die eraan gegeven is. Deze expressie kan verkregen worden door de boom te bedraden. Takken worden door middel van aluminium (geanodiseerd zodat ze er mooi bruin uitzien en minder opvallen), of koperdraad van draad voorzien. Daardoor kunnen ze in de gewenste vorm geplooid worden. Natuurlijk voorzichtig zonder breken.  Per dikte van takje wordt een aangepaste draaddikte gebruikt.  Deze draad wordt verwijderd, als de tak de vorm houdt of als deze draad begint in te groeien. Zo worden dankzij bedrading bomen ouder gemaakt, oude takken plooien immers naar beneden…  Ook andere technieken zoals het werken met dood hout, een dode top of tak worden gebruikt. Deze takken worden bewust dood gemaakt om de illusie van ouderdom te versterken.   Holle stammen worden met freesmachines uitgehold, elke techniek is het proberen waard.  Binnenin is de boom immers dood.  Dus als een groot stuk van de stam reeds dood is kan dit verder uitgehold worden tot een geloofwaardig tafereel.
  • Bonsai zijn duur. Bonsai zijn beslist niet goedkoop. Wie planten koopt in een bonsaizaak, verwerft planten die reeds jarenlang dagdagelijks verzorgd zijn geweest én jaarlijks verpot én behoed zijn geweest. Deze intensieve verzorging maakt hen duur. Wie zelf het plezier van bonsaikweken wil beleven en leren, kan vrij goedkoop enorm veel genoegdoening aan die hobby beleven, door te zaaien, marcotteren enz...  Maar het past in elke verzameling om enkele bomen te hebben die al zeker ‘iets’ te vertellen hebben. Ook kan men zijn verzameling ‘opfleuren’, louter om de aandachtige bezoeker te choqueren met plastic indiaantjes of ‘funsai’, gedrochten van bomen waar eerder iets grappig in te zien is.  Anders kan bonsai voor sommige mensen verworden tot een hobby met veel ‘regeltjes’ en wetten, alhoewel elke boom anders is en andere waarheden dicteert.
  • Informatie over bonsai vinden is hopeloos. Een goede twintig jaar geleden was deze stelling waar. Tegenwoordig is er via de Vlaamse Bonsai Vereniging en tal van andere verenigingen, een massa aan boeken en artikels, maar ook materialen en zelfs planten te vinden. Internet biedt ook een goede oplossing mits je je probleem goed kan definiëren.
  • Bonsai zijn moeilijk te houden. Elke bonsai of plant die in een beperkte plantruimte staat, moet goed verzorgd worden wat.betreft watergift, meststof en vitamines. Watergift staat centraal. Een plant mag nooit volkomen droog staan. Dit vereist in zomerperioden natuurlijk dagelijkse of zelfs meermaals watergift.  Wie met bonsai begint moet regelmaat in zijn leven en bonsaionderhoud als levensbelangrijk beschouwen.  Eénmaal vergeten, of slecht onderhouden ondervindt de plant of boom hiervan schade. Daarbij komt nog dat de meeste boompjes die als bonsai worden aangeboden geïmporteerd worden uit Oosterse landen komen. Het zijn tropische of subtropische plantensoorten. Ze zijn geplant in een soort kleigrond. De geringe luchtvochtigheid hier en de standplaats -meestal aan het raam in de nabijheid van de verwarming -maakt dat de klei snel uitdroogt. Oppervlakkige watergift volstaat dan niet. De klei heeft tijd nodig om vochtig te worden. De pot moet zeker wekelijks in bad. Beter nog is de plant in een meer aangepast 'Europees' goed doorlatend grondmengsel te plaatsen. Daarbij komt nog dat dergelijke planten ook in de winter een rustperiode nemen.  Normaal moeten ze in een goed verlichte kamer de winter doorbrengen aan ongeveer 12°.  Wanneer ze dan zo’n winter doorbrengen boven een verwarmingstoestel blijven ze groeien zonder rustperiode.  Beter is het dan die planten te zetten voor de ramen van niet verwarmde slaapkamers of veranda’s waar het niet vriest.  Een speciaal dossier binnenhuisbonsai volgt weldra.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen