MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Boombanden

5093 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Boombanden zorgen ervoor dat net aangeplante bomen, waarvan de wortels zich nog niet hebben 'gezet', niet kunnen omwaaien of scheefgroeien. Boombanden zijn verkrijgbaar in diverse materialen, maar enkel zachte materialen komen in aanmerking. Rubberen boombanden zijn stevig en rekbaar. Je kan ze zelf maken van bijvoorbeeld een binnenband van een fiets.

Zorg ervoor dat de steunpaal niet tegen de schors van de boom schuurt. Hiervoor kan je een afstandsblokje (manchet) gebruiken of de band in een achtvorm (kruiselings) om de paal bevestigen. Bij grote bomen is het handig twee of drie palen te voorzien.

De boomband komt 10-15cm onder de kop van de boompaal. Een te laag geplaatste band verhoogt het risico dat de stam tegen de kop van de paal kan schuren.

Controleer regelmatig of de boomband nog correct zit, niet schuurt en niet moet worden aangepast. Vooral na periodes met rukwinden of stormwind. Hoe lang de boomband en boompaal noodzakelijk zijn hangt een beetje van de soort boom af, maar bij de meeste bomen kunnen ze na 2-3 jaar worden weggenomen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen