MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Boomknobbels

389 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Boomknobbels


De bastknobbels die sinds enkele jaren in rap tempo op bomen verschijnen moeten nader worden onderzocht, vindt de gemeente Alphen aan den Rijn.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) bezocht de gemeente en beloofde het probleem aan experts binnen haar ministerie voor te leggen.

De gemeente in het Groene Hart stelde de opkomst van de bultjes twee jaar geleden vast. "De knobbels bleken op allerlei soorten heesters te zitten. Ook ontdekten wij dat dit niet puur een Alphens probleem is, maar dat bomen in heel Nederland met het verschijnsel te maken hebben'', aldus wethouder Hans Groen in 't Wout.

De oorzaak van de bastknobbels is onbekend. Alphen aan den Rijn heeft al verschillende onderzoeken naar het fenomeen gedaan, maar wil nu dat dit onderzoek naar een hoger niveau wordt getild.

"Over de kastanjeboomziekte is al overleg gaande op mijn ministerie. Ik leg het probleem van de bastknobbel voor aan deze experts'', zei de minister terwijl zij in een Alphens plantsoen het verschijnsel onder de loep nam. Verburg wil eerst dit overleg afwachten, voordat zij uitspraken doet over eventueel verder onderzoek.

Niet alleen de oorzaak van de bultjes is onbekend, ook over de aantasting van de gezondheid van de boom tast men in het duister. Het enige dat men weet is dat aangetaste bomen eerder de bladeren verliezen.

Of de veroorzakers van de knobbels bacteriën, schimmels, virussen of insecten zijn, konden wetenschappers van onder meer de Universiteit Wageningen niet aantonen. Mogelijk is een externe factor de veroorzaker van de aantasting. De gemeente Alphen is een onderzoek begonnen naar de invloed van elektromagnetische straling op de bomen. Wanneer de uitslag van dit onderzoek volgt, is niet bekend.

Bron: anp (november 2007)

[Bastknobbels -] [Boomknobbels -]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen