MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Boomziekte zet toekomst kersenteelt op het spel

1308 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Boomziekte zet toekomst kersenteelt op het spel


 De toekomst van de kersenteelt in ons land staat op het spel. Het little cherryvirus teistert al enkele jaren de teelt, maar neemt nu catastrofale normen aan. "Een vijftal jaar geleden werd ik uitgelachen omdat ik voor het virus waarschuwde", vertelt kersenteler Ghislain Ghysens uit het Limburgse Helshoven. "Vandaag krijg ik gelijk. Net als elders in de streek zijn mijn boomgaarden to de helft aangetast. In één van mijn plantages moet ik tot zestig procent rooien".   kersen.jpg
De virale boomziekte rukt jaarlijks op. In ons land is de ziekte vrij recent. Ze kwam over uit de Verenigde Staten en drong samen met nieuwe kersenvariëteiten de plantages binnen. "Jonge kersenbomen moeten virusvrij zijn, maar dat is niet altijd het geval. De ziekte zit in veel jonge bomen en verspreidt zich vooral via de wortels", zegt voorzitter Eddy Leclere van Studiekring Guvelingen, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die gegroeid is uit de tuinbouwschool van Sint-Truiden.

De aantasting is niet direct zichtbaar. De ziekte begint op één tak en breidt zich langzaam naar de hele boom uit. Bij het rijpen blijven de kersen klein, hangen aanvankelijk tussen dikke kersen, maar palmen jaar na jaar de hele boom in. "De kleine kersen zijn niet ongezond, maar ze zijn smaakloos en niet meer geschikt voor consumptie. Het is niet meer rendabel om aangetaste bomen te plukken", legt Leclere uit. Het ergste voor de telers is dat er op dit moment geen enkel bestrijdingsmiddel bestaat. "Rooien is de enige oplossing. Om uitbreiding te voorkomen, moet dat zo vlug mogelijk gebeuren", weet Ghysens. Op de plaats van de gerooide bomen mag vijf jaar lang geen kersenboom meer worden geplant.

Op initiatief van de gemeentelijke raad voor landbouw-, tuinbouw en fruitteelt hield het Proefcentrum Fruit een internationaal colloquium. Wetenschappers uit verschillende landen legden hun bevindingen naast elkaar. Volgens onderzoeker Charles de Schaetzen was de boomziekte in Canada al aanleiding tot massale rooiingen en neemt Duitsland binnenkort maatregelen. Ook Truiens landbouwschepen Bert Stippelmans (CD&V) werkt samen met het Proefcentrum, Studiekring Guvelingen en de vakorganisaties aan een actieplan.

Bron: Het Nieuwsblad/ Vilt

NOG MEER INFO: WEBSITE  (Engelstalig)


REACTIE VAN LUDO ROYEN VAN DE NATIONALE BOOMGAARDEN STICHTING

"Dat het little cherryvirus aan een enorme opmars bezig is, klopt, maar de interpretatie van oorzaak en gevolg klopt niet", zegt Ludo Royen, voorzitter van deNationale Boomgaarden Stichting. Volgens hem zijn het niet de 'oude' hoogstammige kersenboomgaarden die aan de basis van het fel oprukkende little cherryvirus - dat kersen klein en smakeloos maakt - liggen. "Het virus komt vooral bij commerciële telers voor als gevolg van het vele snoeien", stelt hij in Het Laatste Nieuws.

Ludo Royen pleit al jaren voor het behoud en zelfs de uitbreiding van het aantal hoogstamboomgaarden in Limburg en stapt daar ook nu niet van af. "We krijgen het verwijt dat de oude boomgaarden er onverzorgd bijliggen en dat zo allerhande ziekten ontstaan, maar dat is een voorbarige conclusie. Dat bomen er 'onverzorgd' bijstaan, betekent niet dat ze in slechte staat verkeren".

"Bij commerciële telers wordt veel gesnoeid om beter en dikker fruit te oogsten", vervolgt hij. "We begrijpen dat, want de telers moeten ervan leven. Maar men moet ook inzien dat door het vele snoeien en het uitscheuren van de takken wonden ontstaan die de toegangspoorten vormen voor virussen. Commerciële teelten of monoculturen zijn vatbaarder voor ziektes. Dat men eerst maar eens onderzoekt of de oude rassen al dan niet vatbaarder zijn voor het kersenvirus", stelt Royen voor.

Volgens hem is het dan ook fout om massaal hoogstamkersenbomen beginnen te rooien. "Men moet niet met een kanon op een mug schieten", vindt hij. "Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat oude variëteiten de ziekte veroorzaken. Die rassen zijn honderd jaar en ouder en zijn beter bestand tegen ziektes. Bovendien wordt bij ons een andere teeltwijze toegepast dan bij commerciële fruitkwekers. We zijn al jaren bezig om de hoogstamboomgaarden in een positief daglicht te stellen en nu krijgen we dit weer. Dat verdienen de vrijwillige fruittelers niet".

[Little cherryvirus - ziekte bij kersen -/artikel.asp?id=17012]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen