MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Borders beschermen en vijvers beveiligen

2356 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een tuin vervult vele functies en alle gezinsleden moeten er aan hun trekken komen. Jonge kinderen die willen voetballen en ravotten palmen het gazon in. De hond moet een grote ruimte hebben. Desondanks wil je de bloeiende borders en andere aanplantingen beschermen. De vijver is een boeiend biotoop. vaak moet hij echter in de eerste plaats kindvriendelijk en peuterveilig zijn.

Een peuterveilige vijver

Een tuin met een vijver is een tuin vol leven. Schaatsenrijders glijden over het water en de goudwindes zijn als het ware zwemmende bloemen. Libellen en waterjuffers vliegen af en aan en de vogels nemen een bad in het ondiepe gedeelte. Een vijver boeit het hele gezin, ook de allerkleinsten. Voor hen is het vaak nog een gevaarlijke valkuil. Je kunt het grootste gevaar in de kiem smoren door juist onder het wateroppervlak een stevig en fijnmazig gaas aan te brengen.

Hiervoor is in de eerste plaats Pantanet Protect geschikt. Zorg ervoor dat de hele vijveroppervlakte bedekt wordt. Uiteraard kun je omheen de vijver ook een al dan niet tijdelijke afrastering aanbrengen. Voor een tijdelijke afsluiting is Pantanet Essential met Bekaclip-P palen geschikt. Deze afrastering kun je gemakkelijk zelf aanbrengen met Ancrofix grondankers. Zo verwijder je ze later zonder sporen achter te laten. Neem ze hoog genoeg zodat de peuters en kleuters er niet kunnen over klimmen. Kinderen blijven onvoorspelbaar, dus hou altijd een oogje in het zeil. Voor een permanente afsluiting kan je voor de vijver ook een stevig afgesloten tuinkamer construeren. Je hebt de keuze uit tal van andere afrasteringen, zoals Pantanet Family, Pantanet Protect of Bekafor Classic.

Een afgesloten vijver bespaart je heel veel kopzorgen en voorkomt ongelukken. Je wilt toch in de eerste plaats beschermen wat je het nauwst aan het hart ligt. Maar hoeveel voorzorgen je ook neemt, voorzichtigheid blijft geboden. Een ongeluk is vlug gebeurd …

Wanneer de afrastering de contouren van de vijver volgt, houd je ook reigers op afstand. Reigers zijn immers waadvogels die graag naast of in de rand van de vijver landen. De vissen zullen je er dankbaar om zijn


Borders beschermen

Het gazon is het hart van de tuin. Het is het domein van de kinderen. je bent een bloemenliefhebber en wilt deze tere verschijningen beschermen tegen ballen die projectielen worden, spelende kinderen en ontstuimige viervoeters. In dat geval kun je Pantanet Essential gaas aanbrengen tussen border en gazon. Snel gaas plaatsen kan heel gemakkelijk zonder beton met de Multistick paaltjes.

Voorzichtig en doorzichtig Pantanet Essential en Pantanet Family afsluitingen bieden diverse voordelen :

  1. ze zijn doorzichtig, zodat je de border voortdurend kunt blijven bewonderen
  2. een aantal planten vinden steun in de afrastering
  3. wanneer de border tegen de perceelsgrens ligt, kan een hogere afrastering gebruikt worden als steun voor tal van klimplanten
  4. ze beschermen jouw kroost tegen scherpe rozenstekels en eventueel tegen giftige planten
     

De wind krijgt er nauwelijks vat op

Wanneer in juni de Oosterse papavers en de riddersporen volop bloeien, is de border op zijn hoogtepunt. Door kleine, vrij lage stukken Pantanet rond de hoge planten te monteren, houd je ze recht. Vooral na een fikse regenbui worden vele borderplanten topzwaar. Wanneer de wind dan tekeer gaat, heb je alle kans dat ze zonder die steun en bescherming omvallen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen