MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Botanische tulpen bloembol van het jaar

2060 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Botanische tulpen bloembol van het jaar 2011


tulipaturkestanica(1).jpg

De botanische tulp is door een jury van groendeskundigen gekozen tot Bloembol van 2011. Een fantastische keuze, want deze natuurlijk ogende tulpen zijn niet alleen prachtig, maar ook prima partners van andere voorjaarsbloeiers. Fijn is ook dat de bollen in de grond kunnen blijven zitten en elk voorjaar weer tot bloei komen.

 Dwergen

Van oorsprong groeien tulpen in Centraal-Azië. Nadat de tulp ongeveer vier eeuwen geleden in het westen is geïntroduceerd, is er met de bloem al volop gekruist en geëxperimenteerd. In de loop jaren zijn Nederlandse kwekers met kruisen doorgegaan en zo zijn er de mooiste tulpen ontstaan. De botanische tulp is de oorspronkelijke vorm zoals hij in de natuur voorkomt. Je herkent ze meestal aan een vroege bloeitijd (vanaf maart) en stervormige bloemen. De meeste botanische tulpen worden tussen de tien en vijfentwintig centimeter hoog en worden daarom ook wel dwergtulpjes genoemd.

Soorten

Hét botanische tulpje (Tulipa) bestaat niet; er zijn diverse soorten. Tulipa turkestanica en Tulipa tarda zijn de meest bekende en ze hebben (crème)witte bloemen. Betoverend mooi zijn Tulipa ‘Lilac Wonder’ of Tulipa ‘Lady Jane’ met pastelkleurige bloemen. Voor liefhebbers van rode en gele tulpen zijn Tulipa ‘Bright Gem’, Tulipa ‘Fusilier’ en Tulipa ‘Juan’ echte aanraders. Heel bijzonder is rood-witte Tulipa ‘Pinocchio’ als extraatje heeft hij een prachtig gestreept blad!

Het planten

Botanisch tulpjes plant je in het najaar. Ze komen het best tot hun recht als ze op een nonchalante manier geplant worden. Niet in rijtjes, maar gewoon alsof ze door de natuur zelf op die plek terecht zijn gekomen. Strooi de bollen daarom uit en plant ze op de plek waar ze terecht zijn gekomen. Vanwege hun geringe lengte, kun je ze het beste voor in de border planten. De vuistregel voor bollen planten is: twee keer zo diep als de bol hoog is. Botanische tulpen zijn ideale borderplanten, want ze kunnen na de bloei gewoon in de grond blijven zitten. Wel is het belangrijk dat het blad de tijd krijgt om af te sterven. Dan komen ze elk voorjaar weer tot bloei.

Bron: IBC

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen