MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Botrytis cinerea bij druif

3611 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Grauwe schimmel is een heel vaak voorkomende schimmelziekte in de tuin. Het is een vrij lastige schimmel die veel schade kan veroorzaken. Hij kan leven op dode en levende plantendelen en tast vooral de bovengrondse delen aan. Sporen kunnen in de grond sluimeren en wachten tot er zich een geschikte waardplant aandient. Sporen kunnen ook gemakkelijk verspreid worden door water en wind. Meestal dringt hij binnen via wonden of beschadigingen. Botrytis cinerea is een Ascomyceet die behoort tot de familie der Helotiaceae.

Bij de druif komt botrytis voor op de bladeren, de scheuten, de bloeiwijze en de bessen. Zowel bij serre- als buitendruiven. Op de bladeren veroorzaakt hij bruine vlekken die verdrogen. De schade blijft meestal beperkt. Bessen die zijn aangetast moeten onmiddellijk worden weggehaald.

Op het geïnfecteerd rottend materiaal groeit een grijswit, pluizige schimmel. Vooral het zachte plantenmateriaal zoals bloemblaadjes en vruchten zijn gevoelig.

Planten kunnen preventief behandeld worden met een fungicide op basis van zwavel. Gebruik preventief een plantenversterkingsmiddel.

de behandeling wordt best uitgevoerd: -tijdens de bloei -wanneer de bessen elkaar beginnen te raken -bij het begin van het kleuren van de bessen -een maand voor de oogst.

Behandelen kan met: COSAVET en CUPREX

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen