Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Brandnetel

330 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Brandnetel

Al is de brandnetel beslist geen katje (euh, plantje) om zonder handschoenen aan te pakken, toch is het een geherwaardeerd (on)kruid dat zowel in de keuken als in de kruidenapotheek terug aan een flinke opmars bezig is. Niet te verbazen als je ziet wat de brandnetel allemaal voor je kan doen. Hij is rijk aan mineralen en vitamines, zuivert het lichaam, helpt bij reuma, jicht en eczeem, werkt bloedstelpend en geeft je bovendien nog mooi haar ook. Meer als voldoende voor een plaatsje in Winiefreds kruidenboeket.

Namen noemen

Sommigen beschouwen hem als een heuse kwalling, anderen zien hem dan weer als een heilzame gift van de natuur: de brandnetel. Botanisch kunnen we twee soorten onderscheiden. Er is de kleine brandnetel of Urtica urens die met zijn gemiddelde hoogte van dertig centimeter moet onderdoen voor de Urtica dioica, de grote brandnetel. Deze laatste kan immers tachtig centimeter tot wel twee meter groot worden. Urtica verwijst naar urere wat zoveel als `branden` betekent. En branden kan hij inderdaad! De plant beschikt over haartjes die bij aanraking mierenzuur en histamine afscheiden en dit met de bekende gevolgen. "Blijf van mij af", lijkt hij wel uit te roepen. Laat dit je vooral niet tegenhouden om zijn talrijke culinaire en midicinale voordele te ontdekken. De brandnetel is immers een plant voan de bovenste (kruiden)plank.

Gezond met brandnetel

Last van voorjaarsmoeheid? Krijg je de winter niet uit je lijf? Gelukkig komen de jonge scheuten van de brandnetels je in de maand maart al ter hulp. Een thee van deze voedzame plantjes helpt je er weer bovenop. De brandnetel, een schatkist aan minderalen zoals fosfor, kalium, calcium en veel ijzer, is het ingrediënt bij uitstek voor een krachtgevend lentetonicum. De vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam het ijzer goed opneemt. Ook bij bloedarmoede kan het kruid dus een aardig steentje bijdragen.

Het brandnetelkruid moedigt de nieren aan om je lichaam te zuiveren van urinezuur. Daarom is het een verlichtend middeltje bij reuma, jicht maar ook bij huiduitslag. Eigenlijk staat de brandnetel erom bekend de volledige stofwisseling een duwtje te geven. Naast de nieren kunnen ook spijsvertering en de darmfunctie er baat bij ondervinden. Ook de productie van de moedermelk wordt er positief door beïnvloed.

Brandnetel kan tenslotte ook gebruikt worden om bloed te slelpen. De gemalen bladeren doen dienst als snuifpoeder bij een bloedneus. Inwendig kan de brandnetel de damens dan weer van dienst zijn bij hevige menstruatie.

Winiefred weet raad

  • WEG MET DIE WINTERVOETEN

Gevoelig voor wintervoeten? Het regelmatig drinken van brandnetelthee werkt preventief en bespaart je van die geïrriteerde tenen.

  • VERLOSSENDE MARTELING

In de tijd van weleer, en ook soms nu nog, worden brandnetels niet alleen voor een interne maak ook voor een externe behandeling tegen reuma en jicht gebruikt. Men prikkelt de pijnlijke gewrichten door er met de plant over te wrijven. De doorbloeding van de huis wordt door de hevige prikkels aangemoedigd, wat de reumapijnen verzacht. Misschien een onorthodoxe methode, maar wel effectief.

  • MOOI EN GEZOND HAAR

Ook de wortels van de brandnetel hebben hun verdienste en wel als basis voor haarspoelwater. Het afkooksel helpt bij hoofdroos en haaruitval. Wortels in de herfst oogsten.

Beestig goed

Kippen halen hun neus (of bek) niet op voor een goede portie brandnetels. Dankzij de plantjes geraken ze verlost van diarree en mineralengebrek en leggen ze meer eieren. Koeien zouden door het eten van brandnetels meer melk geven.Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen