MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Britse rapporten onheilspellend over klimaatevolutie.

362 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tegen 2010 dreigt extreme droogte een derde van onze planeet te treffen, zo staat in een van twee alarmerende rapporten waarover de Britse pers woensdag heeft bericht. Het andere waarschuwt dat de wereld miljardenschade zal oplopen als er niet snel iets wordt gedaan aan klimaatsverandering.

Volgens een door de gezaghebbende krant The Independent gepubliceerde studie van het studiecentrum van de Britse meteorologische dienst omtrent het klimaat, het Hadley Center, zal tengevolge van de opwarming van de Aarde tot de helft van de planeet te maken krijgen met droogte die het leven van miljoenen mensen bedreigt.

Een derde van de planeet zal extreme droogte kennen waarin landbouw onmogelijk is, aldus toonaangevende wetenschappers in een van de meest afschrikwekkende voorspellingen omtrent de potentiële gevolgen van de klimaatsverandering. Hulp- en ontwikkelingsorganisaties vrezen dat arme landen zwaarst getroffen zullen zijn. "Een doodvonnis voor miljoenen mensen", zo luidt het bij Christian Aid. Volgens de wetenschappers kunnen de bevindingen nog een onderschatting zijn.

Volgens The Independent blijkt uit een niet-gepubliceerde studie dat de droogte nog erger kan zijn indien koolstofcycli ook in het model worden opgenomen. De Britse regering gaat alvast ruime ruchtbaarheid schenken aan het door de overheid gesubsidieerde rapport op de conferentie van Nairobi. Luidens The Guardian gaat minister van financiën Gordon Brown er uitpakken met een "baanbrekende" studie van sir Nicholas Stern die de wereld waarschuwt dat klimaatsverandering tot multimiljardenverliezen kan leiden.

Experts beschouwen het rapport als de meest omvattende inschatting van de kost van de opwarming van de planeet. Het is volgens de krant een sterke waarschuwing aan de wereldleiders, in het bijzonder aan de Amerikaanse president George Bush, dat men niet mag talmen met de kwestie van de klimaatverandering door te zeggen dat de concurrentiekracht eronder kan lijden wanneer men nu in actie schiet.

Het rapport van Stern, een vroegere economist van de Wereldbank, zegt ook dat de klimaatsverandering vooral de arme landen zal treffen. Vooral Afrika wordt een slachtoffer. Mogelijk zal daar de oogst uit landbouw tegen 2080 met twaalf procent dalen, waardoor tientallen miljoenen mensen méér riskeren honger te lijden. Maar ook de geïndustrialiseerde wereld onder leiding van de VS riskeert hoge verliezen te lijden indien er niet gereageerd wordt, aldus het rapport dat volgens The Guardian "vitale munitie" is voor de Britse premier Tony Blair en zijn gedoodverfde opvolger Brown.

Zij argumenteren dat de wereldleiders overeenstemming moeten bereiken over een raamwerk van nieuwe maatregelen voor het Verdrag van Kyoto in 2012 afloopt. De VS weigeren Kyoto te ondertekenen omdat zij vinden dat Washington zich dit economisch niet kan permitteren indien de grote groei-economieën, met name China en India, er niet aan te pas komen.

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen