MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Broccoli

2609 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Broccoli

  clip_image001(10).gif

Wetenschappelijke naam

Brassica oleracea var. italica

Familie

Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Indeling

Koolgewassen

Herkomst

Vermoedelijk Azië en het oostelijke Middellandse Zeegebied (Italië, Griekenland)

Algemeen

Hoewel kleine kinderen het waarschijnlijk anders zien, is broccoli een lekkere groente. Eigenlijk is het de bloem van de plant, die bestaat uit kleine groene bloemroosjes, die wordt gegeten. Maar ook de steel van de bloem waarvan de smaak aan asperges doet denken is lekker. Broccoli heeft een pittiger smaak dan bloemkool en is rijk aan vitamines, vezels, ijzer en zoals wetenschappelijke studies hebben bewezen is deze groente vooral rijk aan kankerwerende stoffen. Hoewel broccoli bijna jaarrond wordt aangeboden ligt het hoogtepunt van aanvoer toch in de herfst en de winter.

Broccoli wordt ook in België geteeld maar wat hier in de winkels en warenhuizen wordt aangeboden komt vooral uit Spanje, Italië en Frankrijk. In Spanje is vooral de streek rond Murcia gespecialiseerd in deze teelt. Vooral de vallei die loopt van Lorca tot aan de kust is blijkbaar een ideaal gebied omwille van de ligging: vlakbij de zee en omgeven door bergen en met een hoge luchtvochtigheid.

De teelt van broccoli beperkte zich lange tijd enkel tot Italië. Met het verval van het Romeinse rijk verspreidde de teelt zich naar het oostelijke Middellandse Zeegebied. In Frankrijk werd de groente pas in de 16de eeuw geteeld.

Vooral de groene broccoli (calabrese) wordt geteeld hoewel er ook een paarse variant bestaat. De groene of zomerbroccoli is minder winterhard dan de purperen maar heeft een korter groeiseizoen nodig en de smaak is ook beter (aspergeachtige smaak). Romanesco of torentjesbloemkool wordt ook beschouwd als een broccoli-variant.

*Goed om weten: broccoli is het meervoud van het verkleinwoord van brocco, wat spruit of scheut betekent.

Winiefred over broccoli

Teelt

De teelt is vergelijkbaar met die van de bloemkool. Zomer- en herfstteelt worden het meest toegepast.

ZOMERTEELT Zaaien in april/mei en uitplanten in mei/juni. Zet de plantjes zo'n 45- 60cm uit elkaar op rijen die ongeveer 35cm uit elkaar liggen. Bij vruchtbare grond, de planten iets verder uit elkaar zetten. Oogsten in juli/augustus

HERFSTTEELT Half mei- half juni zaaien in bakjes of in volle grond. In de zomer (juli) uitplanten. Oogsten kan in oktober-november.

Broccoli vraagt een voedselrijke grond en veel vocht. De bodem moet een goede structuur hebben en goed doorlatend zijn. Voor de vroege teelt is een humusrijke zandgrond geschikt. De planten zijn vooral gevoelig voor droogte. De teelt neemt behoorlijk wat ruimte in waardoor de opbrengst in verhouding laag blijft. -Zet de plantjes diep genoeg om omvallen en uitdrogen te voorkomen. Goed aandrukken. Eventueel de planten aanaarden. Gebruik koolkragen rond het plantgoed of dek het perceel af met vliesdoek. -Oogsten doe je door de stam met een scherp mes onder de eerste ring met bladeren af te snijden. Als het bloemhoofdjes in de midden goed gevormd is kan je oogsten. Hierna zullen zich nog zijscheuten vormen die ook kunnen geoogst worden.

Enkele tips: -vruchtwisseling is van groot belang bij de teelt van kolen. -zorg voor gezond plantgoed -dompel het plantgoed eventueel in een heermoesaftreksel. -vermeng kalk onder de grond alvorens uit te planten. -op vochtige slempgevoelige grond kun je beter kolen telen op verhoogde bedden. -niet uitplanten in koude grond -plant geurende kruiden in de buurt van kolen. Hierdoor worden schadelijke insecten misleid. Hyssop bijvoorbeeld zou het koolwitje meer aantrekken dan de kolen in de buurt. Selder naast bloemkool planten zou het koolwitje afweren. -zet geen tomaten, stokbonen of aardbeien in de buurt van kolen. -na de oogst geen plantenresten laten staan. -u kan de jonge planten ook in bodemloze potten planten die gevuld worden met een potgrond waaraan kalk is toegevoegd. -laat ook geen planten of onkruiden in de buurt van kolen groeien die tot de kruisbloemfamilie behoren :koolzaad, gele mosterd, veldkers, pinksterbloem, judaspenning, herderstasje. Sommige van deze planten worden ook als groenbemester gebruikt! Gebruik deze dus niet op het perceel waar je kolen gaat telen.

Ziektes

Bij koolgewassen kan vooral knolziekte voor problemen zorgen. Dit kan je voorkomen door vruchtwisseling toe te passen en zeker zo'n 4 jaar te wachten vooraleer opnieuw kolen op hetzelde perceel te telen. *Koolvlieg kan je vermijden door de jonge planten af te dekken met bvb vliesdoek, of door koolkragen rond de planten aan te brengen. *Koolgalmug. kan je vermijden door vruchtwisseling toe te passen, natuurlijke vijanden inzetten of bijvoorbeeld selderie en tomaten tussen de kolen tre planten. *Slakken

Rassen

 Diverse rassen (Somers)

Bewaren

In de ijskast kan je een kool maximaal 2- 5 dagen  bewaren. Broccoli is een groente om vers te eten, bederft snel. Zodra hij geel kleurt is de smaak en geur verschrikkelijk. Het verlies van de groene kleur bij broccoli duidt op een achteruitgang van de kwaliteit. Verse broccoli is gaaf en stevig met een gelijkmatig diepgroene kleur. Koop geen broccoli met loszittende roosjes of examplaren waarvan de bloemen open zijn. Broccoli kan je stomen of in heel weinig water koken (gedurende een drietal minuten) of stoven in olijfolie. Om in te vriezen verdeel je de broccoli in roosjes en schil je de stelen en snijze in stukjes (4cm), dan blancheren gedurende zo'n drie minuten.

Lees ook:bewaargids voor groenten en fruit.

Recepten

Recepten met broccoli

Extra tip

Je kan de (hinderende) geur van kolen tijdens het koken min of meer ongedaan maken door een stukje geroosterd brood of een beschuit bij het kookvocht te doen.

De typische koolsmaak ontlenen de kolen aan de glucosinolaten, dit zijn zwavelbevattende esters (glycosiden) die zich kunnen splitsen in een aglycon (mosterdolie), glucose en zwavelzuur.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen