MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Broccoli - Teeltinfo

1808 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Broccoli - Teeltinfo

Broccoli is een koolsoort die nauw verwant is aan de bloemkool. Deze groente wordt geteeld om de korte, stevige en eetbare bloemstengels. Er zijn twee types: de kropbroccoli en deze met groene spruiten. De stengels van broccoli worden gekookt net zoals asperges.

Zaaien

De teelt is gelijkaardig aan deze van bloemkolen. Er zijn diverse rassen beschikbaar. De zomer en herfstteelt worden het meest toegepast.

Zomer: half- tot einde maart zaaien en uitplanten van mei tot juni. Voor deze teelt wordt veelal 'Calabrese' gebruikt.

Herfst: eind mei tot half juli en uitplanten in juli.

Standplaats

Volle zon en vruchtbare bodem. Broccoli is een koolsoort en dat betekent dat je rekening moet houden met vruchtwisseling en nooit broccoli twee jaar na elkaar op hetzelfde perceel telen. Het is een lange teelt en het perceel moet daarom goed voorbereid worden en voorzien worden van voldoende voedingsstoffen. De bodem moet een goede losse structuur hebben en goed afwateren. Bij het planten goed water geven. Zet de planten zo'n 60cm uit elkaar.

Kolen kun je combineren met erwten, rode biet, selder, sla, andijvie, spinazie, ui en prei. NIET met aardappelen, aardbeien, bonen, knolvenkel, tomaten, knoflook

Goed om weten

Energie: 20 kcal/100 gram vezel: 4 g/100 gram Ijzer: 1 mg/100 gram Vitamine C: 34 mg/100 gram

Broccoli is een zeer belangrijke bron van sulforafaan (ongeveer 60 mg/portie) Sulforafaan is een kankerremmende stof. Het is noodzakelijk om broccoli kort te koken en goed te kauwen om zo optimaal te kunnen profiteren van hun kankerwerend vermogen. Ook broccolikiemen zijn zeer rijk aan deze stof.

Recepten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen