MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Buxus anders bekeken

1948 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Buxus sempervirens kent iedereen, deze soort wordt het meest aangeboden en is dus blijkbaar commercieel de interessantste. Er zijn echter nog meer mooie variëteiten die je niet zo vaak in de handel aantreft maar die zeker de moeite waard zijn. In de toontuin van de firma Herplant te Beerse ontdekten we volgende soorten:

1. LAAGGROEIENDE BUXUS:

Voor lage toepassingen met minder snoei (=minder werk) en minder snoeiafval.

 • Buxus microphylla ‘Rococo’: Lage, bodembedekkende Buxus met kleine, smalle, frisgroene blaadjes. Ideaal als bodembedekker of lage wolken
 • Buxus sempervirens ‘Blauer Heinz’ : Compacte, onderhoudsarme, trage groeier met zeer donker blauwachtig groene bladeren.
   

2. BREEDGROEIENDE BUXUS

Deze soorten zijn ideaal voor bollen, blokken en massieven.

 • Buxus microphylla ‘Faulkner’ : Zeer gezonde struik met ronde, zacht olijfgroene bladeren
 • Buxus sempervirens ‘Jack’ : Zeer stevige plant met dikke twijgen en blauwgroene bladeren. Als bol gekweekt  kan men er zelfs op gaan zitten : vandalismebestendig! Deze soort is een eigen selectie van de gebroeders Hermans en werd genoemd naar hun overleden vader.
   

3. HOOGGROEIENDE BUXUS:

Een toepassing die we momenteel nog zeer weinig zien: Buxus als hoge haag. Hiervoor komen deze selecties in aanmerking:

 • Buxus sempervirens ‘Dark Sky’ : Snelgroeiende, opgaande buxus met donkere( blauwachtig) groene bladeren. Jonge planten in volle groei kunnen tot 45 cm per jaar groeien. Een bijkomend voordeel is ook dat deze plant zeer droogtebestendig is.
 • Buxus sempervirens ‘Tall Boy’ : Opgaande soort met wat groter en vooral veel lichtere bladeren. Blijft ook binnenin lang groen. Groeit tot 40 cm per jaar.
   

4. Botanische soorten:

Deze Buxus groeit in het wild op verschillende continenten. Vooral deze uit Azië zijn zeer interessant in onze tuinen maar ook in de mediterrane …

 • Buxus balearica is zeer apart met zijn grote, tot 5 cm, leerachtige bladeren. De planten die in ons klimaat zijn gekweekt zijn voldoende winterhard.
 • Buxus bodinierii is een Chinese soort met zeer lange, glanzende bladeren. Hij groeit van nature bolvormig en is prachtig als solitairplant.
   

 

Verzorging van Buxus, enkele tips:

 • Buxus vraagt een evenwichtige, aangepaste bemesting.  In de handel zijn diverse, aangepaste soorten verkrijgbaar.
 • Snoeien: Buxus als vorm kan men best 2 maal per jaar snoeien. De eerste keer rond half juni en de tweede maal in september. Zo blijven de hagen en vormen netjes strak. Buxus kan uiteraard ook ongesnoeid worden gebruikt als natuurlijke struik(of kleine boom) zoals we deze soms zien in oude boerderij- en/of kasteeltuinen. Scherpe messen = minder snoeischade!
 • Buxus in potten: U kunt Buxus ongeveer 3 jaar in dezelfde pot laten staan. Daarna zal hij verpot moeten worden in een hoogwaardige, luchtige buxuspotgrond die voldoende kalk moet bevatten. Indien u de planten in dezelfde pot wilt houden, zal u wortelsnoei moeten toepassen. Eén van de belangrijkste zaken bij planten in pot is het watergeven. Dit wordt dikwijls vergeten en in de winter wordt er helemaal niets gegeven. Buxus is een groenblijvende plant waarvan de verdamping ook in de winter doorgaat. Als dan de plant nog eens in een aardewerkpot staat, is deze verdamping nog groter. Daarom ook in de winter de potkluit vochtig houden. Vaak zijn de buxusbollen ook groter dan de pot waarin ze staan, waardoor bij regen het water de potgrond niet bereikt. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen