MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Buxus bladvlo

2713 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Buxus bladvlo Psylla buxi


Dit is een groengele bladvlo van 3 tot 4 mm groot. Het volwassen insect plooit haar vleugels in rusttoestand dakvormig op. Nymfen (=larven) zijn groen met een sterk afgeplat lichaam. Deze nymfen scheiden overvloedig witte, waterafstotende was af, waarmee ze zich omhullen. Bij het volgroeit insect is deze waslaag volledig afwezig. Vanaf de maand april kunnen de nymfen worden opgemerkt.

clip_image003(1).gif

Zij zuigen aan de groeipunten waardoor de bladeren lepelvormig omkrullen en uitgroeien tot grove gallen. Per 'gal' kunnen één of meerdere nymfen worden aangetroffen. Door het aanzuigen van de bladeren is er kans op ernstige groeiremming.

Vanaf eind mei, begin juni kunnen er reeds volwassenen worden aangetroffen. In de loop van de zomer worden dan de eieren afgezet. Er is maar één generatie per jaar (gelukkig maar !!).

clip_image004(1).jpg

De buxusbladvlo kan ernstige schade veroorzaken in de maanden mei en juni, soms reeds vanaf half april. Maar aangezien dit insect maar één generatie per jaar heeft, is de schade die men ziet in de latere zomermaanden (juli & augustus) deze die veroorzaakt werd in april – mei - juni. Een bestrijding in juli of augustus om verdere misvorming te voorkomen heeft dan maar weinig zin meer. De schadeverwekkende stadia van het insect zijn dan namelijk verdwenen. Laat spuiten gebeurt nog té vaak omdat de veroorzaakte symptomen ook in deze latere maanden nog opvallen, en men niet weet dat het oude schadebeelden zijn. Vanaf nu weet men dus beter !

CHEMISCHE BESTRIJDING
Diazon 81 EC buxus
• Formusect

Talstar 2.5 TB

Deze middelen inzetten vanaf het moment dat er schade optreedt. Dit is meestal in de maanden mei en juni. De buxusplanten voldoende bevochtigen om een goed contact te verkrijgen tussen de spuitvloeistof en de verscholen levende insecten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen