MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Buxus zware taksterfte

6144 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cylindrocladium bij buxus is momenteel sterk in opmars. In geval van aantasting is een aanzienlijk deel van de takken van de buxusplant sterk bladverliezend en drogen de twijgen in. Op de aangetaste bladeren ontstaan donkerbruine vlekken, vaak met een bleek centrum. Op aangetaste takken zien we zwarte streep-vormige vlekken.

Verwar deze aantasting door Cylindrocladium niet met deze door de hierboven beschreven Volutella (typische vorming van roze schimmelpluis bij hoge luchtvochtigheid). In geval van een aantasting door Cylindrocladium gaat de plant meestal heel snel achteruit in zijn sierwaarde. Deze schimmelziekte komt het vlugst voor op oudere, dicht gegroeide buxus bestanden in de tuin.

Ter bestrijding geldt ook hier het advies om alle zieke plantendelen zo vlug als mogelijk weg te snoeien tot in het gezonde hout. Dit weggesnoeide zieke plantenmateriaal best meegeven met het huisvuil ter verbranding. Zeker niet naar het groenpark van de gemeente voeren, of op uw eigen composthoop deponeren. Tijdens het snoeien van aangetaste partijen steeds uw snoeimateriaal grondig ontsmetten.

CHEMISCHE BESTRIJDING : 

EMINENT

dit curatief werkend middel enkele malen inzetten na het zichtbaar worden van een beginnende taksterfte. Hoe vroeger wordt behandelt, hoe minder verloren scheuten er zullen zijn

CUPREX  ANTISCHIMMELPAP

met dit preventief werkend middel reeds spuiten bij de aanvang van de hergroei in de lente. Vervolgens nog eens half mei, half  juni en eind augustus. Veroorzaakt wel lichte groeiremming !

SPORGON een breedwerkend fungicide.

Wanneer je gesnoeid hebt is het raadzaam EMINENT te gebruiken. Dit nieuwe middel werkt preventief en curatief (voorkomend en genezend). Eminent werkt zeer goed tegen beide ziekten, SPORGON kan je enkel inzetten ter bestrijding van Volutella. Voor beide ziekten is het zeer belangrijk de planten voldoende te bevochtigen om alle delen te raken. De ziektes kunnen tot diep in de plant zitten!   Bij aantasting wordt aanbevolen om bij de behandeling regelmatig af te wisselen en EMINENT en SPORGON beurtelings te gebruiken om resistentie te vermijden.

Lees ook:

Buxusziekte - buxuspaniek

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen