MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Buxusmot vormt meer en meer een probleem

14977 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 10 April 2018 Volg Eddy G.

De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen en Nederland. De vraatschade door de rupsen zorgt voor grote bezorgdheid bij tuinliefhebbers en kwekers. Een correcte en efficiënte aanpak houdt deze plaag onder controle.

Glyphodes perspectalis (syn. Diaphania perspectalis)

De buxusmot is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en is vermoedelijk via boomkwekerijhandel met China in Europa terechtgekomen. De mot de laatste jaren een ware plaag. In Nederland is de buxusmot in 2007 voor het eerst gesignaleerd in Boskoop, op een kwekerij en in Geertruidenberg.

Volgens deskundigen is de rups niet meer te stuiten. Bestrijding is mogelijk, maar moet in een vroeg stadium gebeuren.  Dus nog voordat de - als rups overwinterende - mot zich opnieuw kan voortplanten. De buxusmot haalt in in onze streken namelijk twee generaties per jaar - in Duitsland zelfs drie - en kan aan het eind van de zomer dus enorm in aantal zijn toegenomen.

Een goede inspectie is dus nodig in het voorjaar. De rupsen zijn groen-zwart en hebben de neiging om zich diep in de buxus terug te trekken. Verwijder zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand en knip de spinsels weg.

 

HOE DE SCHADE VAN DE BUXUSMOT HERKENNEN?

De prille schade is haast onzichtbaar. De kleine rupsjes die net uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg. Van bovenaf lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Doordat de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt en niet zo opvallend.

De schade wordt steeds duidelijker waar te nemen naargelang de rupsen groeien. Ze vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn (spinsels). Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de resten van de vervelde rupsen en de poppen.

Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. De buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van. Toch is het beter schade te vermijden.

 

DE BUXUSMOT, DE RUPS EN DE POPPEN

De vleugels van de buxusmot zijn helderwit van kleur met een bruine rand. Het lichaam is ook wit met een bruine kop en bruin achterlijf. Er is een zeldzame variant die geheel bruin is. Van tip tot tip is de mot ongeveer 4 cm breed. De mot vliegt vooral 's nachts, soms spot je hem overdag.

Jonge rupsjes zijn vuilgeel van kleur en moeilijk te zien. Oudere rupsen hebben een zwarte kop en een felgroen lijf met een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen. Ze vervellen een keer of zeven. Een volgroeide rups is 4 cm lang en verschuilt zich binnenin de buxusplant.

 

HOE DE BUXUSMOT BEHEERSEN?

Pak de plaag aan als je rupsen ziet in april, in juli en in september.

Geef eerst de buxusplanten een snoeibeurt om haarden met poppen en eitjes te verwijderen. Pluk de rupsen met de hand weg en breng ze in een gesloten zak naar het containerpark. Bij een zware aantasting kan je de rupsen perfect bestrijden met een biologisch insecticide. Koop een product op basis van spinosad of pyrethrum en vraag advies over het gebruik.

Van producten met aaltjes is niet geweten of ze afdoende werkzaam zijn in de tuin en bacteriepreparaten zijn niet beschikbaar voor particulieren. Feromoonvallen geven een goede aanduiding van de aanwezigheid van vlinders, maar zijn geen bestrijdingsmiddel. Vang de motten bij valavond. Blijf de hele zomer alert want nieuwe motten kunnen je planten belagen.

 

Meer info op: sosbuxusmot.be

 

7 reacties

  • Cocky H. Cocky H. Vorig jaar in Zwijndrecht voor het eerst last gehad van deze mot. Toen intensief gespoten! Dit jaar zit de mot er wéér in. Ik ga nu alle buxusplanten vervangen door Ilex 'Dark Green".
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 14:02
  • Rick V. Rick V. Ik kwam 2 jaar geleden ook terug van vakantie. Buxus volledig kaal. Op advies van een kweker bazaltvulkaanmeel van Pholin gestrooit wat door de plant wordt opgenomen (houdt de rups niet van). Nu is de buxus weer gezond. (Dordrecht)
    Woensdag 17 Mei 2017 om 18:15
  • Rick V. Rick V. Uiteindelijk heeft de bazaltvulkaanmeel mijn buxussen ook niet kunnen redden. Ik ga ze rooien... :0(
    Maandag 30 April 2018 om 09:51
  • Rob B. Rob B. Hier (Mook) ook de buxussen gerooid. De haag wordt vervangen door Ilex Crenata en op de plaats van de bollen komt iets anders (moet ik nog over nadenken). Je kunt de schade in de meeste tuinen met buxus zien.
    Zaterdag 25 Augustus 2018 om 16:07
  • Meike H. Meike H. Als je voor een gevarieerde beplanting zorgt, die vogels in de tuin lokken, dan kun je de koolmees als medestrijder in zetten. 1 nestkast per 25 meter, want ook de koolmees heeft een territorium. Teveel van en zelfde plant is natuurlijk een walhalla voor de plagen. We merken dat nu ook met de eikenprocessierups. En ik woon in een omgeving waar heel veel eikenbomen staan...
    Vrijdag 17 April 2020 om 12:53
  • Ramona V. Ramona V. Gek word ik van die beesten. Ze zijn er nu al voor het derde jaar op rij. Ik besproei mijn buxussen dan met een goedje van water, groene zeep en schoonmaakazijn, maar ze blijven komen. Ik hark ze er vervolgens uit met de grashark. Maar ook dat is niet afdoende. In juli komen ze inderdaad weer. En in september nog eens. Het is me de moeite niet meer waard. Eerdaags haal ik alles eruit, en vervang het voor wat anders. Klaar mee...
    Vrijdag 17 April 2020 om 19:24
  • Eddy H. Eddy H. Mijn vraag : Hoe schadelijk zijn die insecticide's voor de vogels voornamelijk voor de koolmees !!! blijkbaar zeer giftig !!! Conclusie : je kan het ene bestrijden en het andere ( de koolmees e.d ) doden !!! wat is het diervriendelijk alternatief dan ????
    Vrijdag 17 April 2020 om 19:31

Log in om een reactie te plaatsen