Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Buxusmot vormt meer en meer een probleem in het voorjaar

door Eddy Geers • Maandag 1 Mei 2017 Volg Eddy G.

De afgelopen jaren werd in Duitsland flinke schade aan buxusplanten geconstateerd, veroorzaakt door rupsen van de buxusmot Glyphodes perspectalis (syn. Diaphania perspectalis). Deze mot was tot dat moment alleen bekend uit Azië en is vermoedelijk via import van buxus in Duitsland geïntroduceerd.

Glyphodes perspectalis (syn. Diaphania perspectalis)


De buxusmot is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en is vermoedelijk via boomkwekerijhandel met China in Europa terechtgekomen. In het zuiden van Duitsland en in het kanton Basel in Zwitserland is de mot de laatste jaren een ware plaag. Op de immense begraafplaats Hörnli in Basel is de schade veroorzaakt door de mot dusdanig dat enorme opstanden met zeer oude Buxus-hagen gerooid gaan worden, weet de in Zwitserland gevestigde Nederlandse tuin-en landschapsarchitect Martin Abrahamse. In Nederland is de buxusmot in 2007 voor het eerst gesignaleerd: in Boskoop, op een kwekerij en in Geertruidenberg.

Volgens deskundigen is de rups niet meer te stuiten. Bestrijding is mogelijk, maar moet in een vroeg stadium gebeuren.  Dus nog voordat de  - als rups overwinterende - mot zich opnieuw kan voortplanten. De buxusmot haalt in Nederland namelijk twee generaties per jaar - in Duitsland zelfs drie - en kan aan het eind van de zomer dus enorm in aantal zijn toegenomen.

Een goede inspectie is dus nodig in het voorjaar. De rupsen zijn groen-zwart en hebben de neiging om zich diep in de buxus terug te trekken. Verwijder zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand en knip de spinsels weg.

Bronnen:  www.vwa.nl - foto: VELT2 reacties

  • Cocky H. Vorig jaar in Zwijndrecht voor het eerst last gehad van deze mot. Toen intensief gespoten! Dit jaar zit de mot er wéér in. Ik ga nu alle buxusplanten vervangen door Ilex 'Dark Green". Vrijdag 19 Augustus 2016 om 14:02
  • Rick V. Ik kwam 2 jaar geleden ook terug van vakantie. Buxus volledig kaal. Op advies van een kweker bazaltvulkaanmeel van Pholin gestrooit wat door de plant wordt opgenomen (houdt de rups niet van). Nu is de buxus weer gezond. (Dordrecht) Woensdag 17 Mei 2017 om 18:15

Log in om een reactie te plaatsen