MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Buxustopmijt

1041 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Buxustopmijt - Aceria unguiculata

Misvormde knoppen zijn het schadebeeld dat ontstaat door de buxustopmijt. De aangetaste scheuten zijn gelig en 'gekruld'. In een later stadium sterven ze af.

Verwar deze schade niet met deze van de buxusbladvlo ! De buxusbladvlo vormt grotere, grovere ‘gallen’ waarbij de blaadjes niet worden misvormd, enkel lepelvormig uitgroeien. En de kleur van de aangetaste scheuten door buxusbladvlo verandert niet. Bovendien zul je nooit witte wasafscheidingen terugvinden op door galmijten aangetaste buxus, wat wel het geval is bij de bladvlo

De buxustopmijten zijn microscopisch kleine mijten (niet met het blote oog waarneembaar). Ze behoren tot de familie der spinachtigen (arachnida).

De buxustopmijt is een kleine witte mijt van ongeveer 0,17 mm en niet met het blote oog waarneembaar. De buxustopmijt houdt zich schuil achter schutbladeren van de knop. De buxustopmijt leeft het gehele jaar in kleine kolonies (ei, larve, en volwassen mijt). De mijten tasten de groeipunt van de knop niet aan, zodat de knop in het voorjaar normaal uitloopt. De mijtenkolonie blijft achter de steel van misvormde schutblad. In mei-juni gaat de volwassen mijt naar de eindknop zonder zuigschade te veroorzaken.. Bij hergroei in augustus verplaatsen de mijtenkolonies zich naar de groei- en zijscheuten en veroorzaken daar schade. De kolonie bevindt zich steeds in het groeipunt van de tak of in de zijknoppen. In de knoppen vindt de topmijt bescherming tegen natuurlijke vijanden en ongunstige weersomstandigheden. 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen