Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Buxusziektes - Buxuspaniek?

Buxusziektes - buxuspaniek?

De visie van Didier Hermans - buxuskweker


De vochtige zomers van de afgelopen twee jaar hebben op heel wat plaatsen gezorgd voor zware schimmelaantastingen in Buxus in heel West-Europa.

Er komen twee verschillende schimmels voor namelijk Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi. Beide schimmels veroorzaken blad –en taksterfte. De aantasting begint meestal met Cylindrocladium en kan gevolgd worden door een secundaire aantasting van Volutella. Beide schimmels dienen dan ook bestreden te worden.


Beschrijving Cylindrocladium
De aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen.

Beschrijving Volutella
De aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren ontstaan er bleekroze schimmelsporen.

Deze ziektes zijn bij een correcte behandeling goed onder controle te houden. Wanneer er bij aantasting echter geen behandeling wordt uitgevoerd, kan de schade enorm zijn. Dit schadebeeld begint meestal met enkele kleine plekken om dan het tweede jaar uit te groeien tot grote aangetaste vlakken.Dit jaar werd er al vanaf mei schade geconstateerd, waarschijnlijk te wijten aan de zeer warme aprilmaand. De grootste schade gebeurt in de zomer en herfst, vooral bij vochtige omstandigheden. Extra waakzaamheid is dan zeker geboden.

 

Bestrijding: 

 • boomkwekerij/tuinaanleg: Er zijn meerdere behandelingen nodig om de ziekte onder controle te houden. Een goede afwisseling van de gebruikte fungiciden is nodig om resistentie te voorkomen. Alle informatie verkrijgbaar via het Waarschuwingssysteem voor de Sierteelt  www.pcsierteelt.be
 • particulier: Meer informatie via gespecialiseerde tuincentra of vakhandel KLIK HIER
   

Preventie:

Door een aantal gepaste maatregelen kan de ziektedruk fel verminderd worden.

 • Een goede hygiëne is aanbevolen maar is geen garantie om de ziektes tegen te houden. Vermijd contact tussen besmette planten en gezonde planten.
 • In tuinen met automatische beregening is het beter om, in droogteperiodes, 1 keer per week veel water te geven dan alle dagen te sproeien. Op deze manier kunnen de planten beter opdrogen en zal de schimmel minder kans maken. Ook het gebruik van druppelbevloeiing is aan te bevelen.
 • Ook oordeelkundige bemesting kan heel wat leed voorkomen. Planten die op een rustige manier groeien, blijken minder gevoelig voor aantasting.
 • Ook de manier waarop we Buxus gebruiken, heeft een grote invloed op het voorkomen van deze ziektes. Dichte massieven, geschoren vormen en wolken zijn veel gevoeliger voor aantasting dan natuurlijk gegroeide struiken. In zulke tuinen is wat extra zorg dan ook zeker aangewezen.


Afwisseling in het sortiment kan ook heel wat problemen voorkomen. Vermijden van gevoelige soorten is zeker te overwegen (een zeer gevoelige soort blijkt Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’ te zijn.) Volgende soorten Buxus blijken niet of weinig gevoelig te zijn.

OPGELET: Deze lijst is nog voorlopig. Verder onderzoek zal moeten aantonen welke soorten de lijst nog kunnen aanvullen.


Voor lage toepassingen zijn dat :

 • Buxus microphylla ‘Rococo’
 • Buxus ‘Green Gem’
 • Muxus microphylla var. Koreana
 • Buxus microphylla ‘Henry Hohman’


Voor gewone toepassing (bollen..)

 • Buxus microphylla ‘Faulkner’


Voor hoge toepassingen

 • Buxus microphylla ‘National’
 • Buxus microphylla ‘Sunnyside’


Botanische soorten

 • Buxus bodinierii
 • Buxus harlandii
 • Buxus balearica

 

Conclusie:

De meeste mensen zijn er altijd vanuit gegaan dat er met Buxus niets kon gebeuren. Dit vooroordeel zorgt echter voor heel wat problemen omdat hierdoor de ziektes niet of weinig worden aangepakt. Een adequate opvolging en behandeling zijn volgens mij de enige oplossing om deze plaag onder controle te houden. Buxus is ook nu nog een gemakkelijke en dankbare plant voor de tuin. De ziektedruk bij Buxus is in vergelijking met andere tuinplanten(vb rozen en fruitbomen) zeker niet hoger.

 

Auteur: Didier Hermans, (november 2007) Buxuskweker2 reacties

 • Andrea V. O de mooie Buxushaagjes allemaal aangetast door de buxusmot, iedereen in onze straat heeft hetzelfde probleem, mijn mooie buxusbollen zijn er al aan , bespoten, om de 12 d. Ik was er zo fier op.Niks aan te doen , nu de haagjes nog, zien er slecht uit. Donderdag 15 September 2016 om 15:32
 • Roos T. Wat vreselijk voor je.Er is niets aan te doen kennelijk.
  Zaterdag 17 September 2016 om 11:34

Log in om een reactie te plaatsen