MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Calathea

1492 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Familie: Marantaceae

Herkomst: Midden- en Zuid-Amerika en West-Indië (natte tropen en subtropen) 

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht.

De plant gedijt niet goed in de volle zon, maar moet wel op een lichte en warme plek staan. De ideale temperatuur is 20 graden Celsius. De plant kan niet goed tegen temperaturen onder de 12 graden Celsius. Als de plant op een donkere plek staat, verliest hij wat van zijn bladtekening. Vermijd sterke temperatuurschommelingen en tocht.

Water:

Geef de plant niet te veel water en laat na iedere keer de potkluit goed uitlekken. Er mag geen water in de overpot blijven staan, maar de potkluit mag ook niet uitdrogen.Zorg voor een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid: regelmatig benevelen. Gebruik zacht, kalkarm water op kamertemperatuur.

 

Goed om weten:

De naam Calathea werd in 1818 gegeven door G.T.W. Meyer aan de plant gegeven en stamt af van het Griekse woord Kalathos, wat mand of korf betekent. Dit is mogelijk bedacht vanwege het feit dat de indianen de lange bladeren gebruikten om er manden van te maken. Anderen denken dat de naam bedacht is omdat bij enkele soorten de bloemen uit een mandvormige bloeiaar steken


Van het oerwoud naar de woonkamer

Calathea’s komen uit de diepe oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Daar groeien ze in de schaduwrijke laag onder de dichtbegroeide vegetatie. Ze zijn daardoor gewend aan vochtige omstandigheden en beperkt daglicht, waardoor de Calathea zich ook binnen thuis voelt op een plekje zonder directe zonneschijn. Niet alleen in de woonkamer maar ook in de badkamer bijvoorbeeld, de hal of de slaapkamer.


Gefilterd licht, vochtige lucht

De Calathea is een makkelijke plant maar heeft een paar verzorgingswensen. Zo is de plant het beste in zijn element bij een temperatuur van 15-23 graden Celsius en weinig of gefilterd zonlicht (bijvoorbeeld via een raam op het westen). Ook houdt de Calathea van 2 keer per week een scheutje water en wordt hij graag regelmatig besproeid. Zo geniet je lang van zijn mooie bladeren.

 

Leuk om te weten:

  • Op de bladeren van sommige soorten Calathea lijken ogen te zitten, zoals op pauwenveren. Daarom heeft de plant de bijnaam Pauwenplant.
  • Wordt het blad van je Calathea bruin en rolt het op? Dan is de lucht te droog. Dit kun je verhelpen door te sproeien of de plant op een schotel met vochtig grind te zetten.
  • Wist je dat er ook een bloeiende Calathea bestaat? Dat is de Calathea crocata, deze heeft bloeiaren met geel/oranje schutbladeren.
  • De Calathea heeft naast bladeren in allerlei groentinten, soms ook paars-rode of zilverkleurige accenten.
  • Calathea staat symbool voor een nieuw begin. Die betekenis is afgeleid van de Engelse uitdrukking ‘to turn a leaf’, wat de plant doet als het donker wordt.
  • Wist je dat planten van muziek houden? Ze zijn vooral fan van geluidsgolven met een lage frequentie, onder duizend Hertz. Rustige deuntjes dus.
  • In het Amazonegebied worden de bladeren van de Calathea gebruikt als dakbedekking, als materiaal om manden mee te vlechten en als medicijn.
  • De Calathea staat bekend als een zeer luchtzuiverende kamerplant. Dat maakt ‘m dus een gezonde gast.
  • In de winter is jouw Calathea niet zo dorstig, je kunt ‘m dan wat minder vaak water geven.
  • Calathea kan absoluut niet tegen tocht en rook. Zet ’m dus maar niet in de rookruimte.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen