MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Calathea 'Dottie'

2338 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

calathea dottie

Naam: Calathea rosea picta 'Dottie'

Nederlandse naam: pauwenplant

Herkomst: Brazilië 'Dottie' is een recent in Vlaanderen ontwikkelde cultivar (2007)

Familie: Marantaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel gefilterd licht. De plant gedijt niet goed in de volle zon, maar moet wel op een lichte en warme plek staan. De ideale temperatuur is 20° Celsius. De plant kan niet goed tegen temperaturen onder de 15-16°C. Als de Calathea op een donkere plek staat, verliest hij wat van zijn bladtekening. Vermijd sterke temperatuurschommelingen en tocht.

Water: Geef de plant niet te veel water en laat na iedere keer de potkluit goed uitlekken. Er mag geen water in de overpot blijven staan, maar de potkluit mag ook niet uitdrogen.

Zorg voor een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid: regelmatig benevelen. Gebruik zacht, kalkarm water op kamertemperatuur.

Algemeen: 'Dottie' heeft een hele mooie bladtekening. De donkere bladeren hebben fijne roodpaarse nerven en rand. Hij groeit kort en bossig (30-70cm). Het blad is heel mooi in bloemarrangementen.

Goed om weten: De naam Calathea werd in 1818 gegeven door G.T.W. Meyer aan de plant gegeven en stamt af van het Griekse woord Kalathos, wat mand of korf betekent. Dit is mogelijk bedacht vanwege het feit dat de indianen de lange bladeren gebruikten om er manden van te maken. Anderen denken dat de naam bedacht is omdat bij enkele soorten de bloemen uit een mandvormige bloeiaar steken

Bijsluiter voor kamerplanten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen