MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Callistemon citrinus - Lampenpoetser

7614 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

clip_image001(304).jpg

Naam

 Callistemon citrinus

Nederlandse naam

 Lampenpoetser

Familie

 Myrtaceae

Herkomst

 Australië

Standplaats

 Vanaf mei/juni kan de Callistemon op een zonnige plaats  buiten worden gezet.  Hoewel de plant enige graden vorst verdraagt wordt ze  best voor de winter naar binnen gehaald en overwinterd  op een lichte, koele plaats (meer dan +5°C is niet  nodig).  Een temperatuur net boven het vriespunt is reeds  voldoende.  De ruimte regelmatig luchten om aantasting van  insecten en ziektes te voorkomen.  Plaats de plant in potten met humusrijke, vocht-  houdende maar goed doorlatende grond.  Gebruik liefst een potgrond voor zuurminnende planten.   Geen kalk.  Zorg voor een goede drainage. Wortels zijn gevoelig  voor 'natte voeten'.  Verpotten gebeurt het best in het voorjaar.  Tijdens de bloeiperiode regelmatig voedsel geven.

Bloei

 Het is vooral de bloeiwijze- als flessenborstels- die deze  plant aantrekkelijk maakt.  De bloemen bestaan uit 5 onopvallende kelk- en  kroonbladen en talrijke rode meeldraden met gele  helmknoppen.  Na de bloei vormen zich harde, houtige zaaddozen.

Algemene kenmerken

 Callistemon is een sterke plant die het zelfs ook op een  winderige plaats doet.  De smalle bladeren verspreiden bij kneuzing een  citroengeur.  De plant is vrij ongevoelig voor ziekten, enkel bladluis  en witte vlieg kunnen voor problemen zorgen.  Vermeerderen kan in de zomer (augustus) door het  nemen van zijscheuten met een 'hieltje'.  In de natuur is het een struik of kleine boom die in droge  struwelen groeit.  De plant wordt het best na de bloei teruggesnoeid.  Het kan ook in het voorjaar maar hou er rekening mee  dat de bloemen gevormd worden aan stengels die een  jaar eerder gevormd zijn.

Verzorging

 Het is een taaie plant die enige droogte verdraagt.  Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat.   Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.  In de winter spaarzaam water geven. Niet laten uit-  drogen.  Gebruik liefst onthard water want de plant houdt niet  van kalk.  Snoeien om te zorgen dat de plant zich goed vertakt.

Soorten  C. citrinus- C. comboynensis- C. formosus- C. linearis-  C. pallidus- C.phoeniceus- C. pityoides- C. salignus-  C. sieberi- C. subulatus- C. viminalis

callistemon_2.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen