MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cambria - Orchidee

6065 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Naam: Vuylstekeara Cambria

Familie: Orchidaceae

Herkomst: ontstaan uit de kruising van diverse soorten. Cambria is eigenlijk een verzamelnaam van een grote groep soorten die verkrijgbaar zijn in een breed scala aan kleuren en vormen: Vuylstekeara, Odontoglossum, Colmonara, Brassidium enz.

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht. Overdag: kamertemperatuur  18-25°C Nachttemperatuur: 15°C Zet ze niet te dicht bij de verwarming of een andere warmtebron. Uitgebloeide planten worden best op een koele plek gezet (temp.15°C) om ze een rustperiode te geven zodat ze nieuwe knoppen kunnen vormen uit de schijnknol. Gebruik als substraat aangepaste orchideeëngrond. Niet verpotten tijdens de bloei-periode.

Water: Gelijkmatig vochtig houden. Geef de planten één of tweemaal per week kalkarm water op kamertemperatuur. Vooral tijdens de bloei. Eventueel in lauw water dompelen en goed laten uitlekken. Laat de potgrond niet uitdrogen. Hou bij het watergeven rekening met de kamer-temperatuur: op een warme plaats moet er regelmatiger water worden gegeven. Tijdens de rustperiode op een koele plek iets minder. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid: regelmatig nevelen. Niet op de bloemen.

Algemeen: een zeer populaire orchideeënsoort. De plant dankt zijn naam aan de Belgische kweker Charles Vuylsteke.

Tip: na de bloei de bloemstengel volledig wegsnoeien. De scheut die de tak heeft gegeven zal niet opnieuw bloeien. De plant zal één of meerdere nieuwe scheuten ontwikkelen. Wanneer deze scheut(en) zijn uitgegroeid, ontwikkelt zich een soort schijnknol (harde groene schijf). Als de schijnknol helemaal hard is en gevuld, kan men de plant gedurende een periode van 8 weken minder water geven. Ongeveer 1x per 2 weken is dan voldoende. Zet de plant gedurende deze periode bij voorkeur ook op een koelere plek (16-17°C). Zorg wel nog voor voldoende licht! Op deze manier stimuleer je de plant om opnieuw te bloeien.

Bijsluiter voor kamerplanten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen