MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Camellia sasanqua

2421 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

camellia_sasanqua.jpg 

Naam

 Camellia sasanqua

Nederlandse naam

 Camelia

Familie

 Theaceae

Herkomst

 het zuiden van Japan

Categorie

 Bladhoudende, breed opgaande heester

Hoogte

 4m, bij ons meestal niet hoger dan 2-2.5m

Breedte

 3m

Blad

 klein, glanzend donkergroen, leerachtig

Bloei

 kleine tot middelgrote geurende, enkele of halfgevulde  bloemen in diverse kleuren

Bloeitijd

 begin herfst tot midden winter  afhankelijk van de soort

Standplaats

 Sasanqua-soorten verdragen meer zon dan de  gewone Camellia.  Neutrale tot zure grond. Verdraagt geen kalk.  Door kalk kan bladchlorose optreden omdat kalk de  opname van ijzer kan blokkeren.  Geef ze in de winter een beschermende mulchlaag.  Vooral jonge planten kunnen gevoelig zijn voor winterse  koude.  Plant ze niet op een op het oosten gerichte plaats.  Vermijd een bevroren grond (uitdrogen!) en een winterse  ochtendzon.  Deze groenblijvende plant blijft namelijk water  verdampen en als de wortels geen vocht meer kunnen  opnemen door langdurig bevroren grond kan de plant  uitdrogen.

 Wordt veel in potten toegepast als terrasplant.  Bij gebruik in potten mag u de planten geen kalkrijk  leidingwater geven.  In de (stads-)tuin als solitair.     Als kuipplant worden ze best in de winter op een koele,  lichte plek overwinterd. Een te warme plek kan aanleiding  geven tot knopval.

 Vermeerderen kan door het nemen van halfverhoute  stekken in de zomer. De stekken wortelen langzaam  (het duurt 2-3 maanden).

Algemene kenmerken

 Deze camellia uit het zuiden van Japan is een  zeer mooie soort met glanzend, donkergroen klein blad.  Het is een dichtbebladerde plant die ook als haag  kunnen worden gebruikt.  Toepassen als solitair. Het wordt een vrij grote struik,  maar ze groeien langzaam en geleidelijk.

 Uit deze soort stammen honderden cultivars.

 In de tuin combineren met andere zuurminnende  planten zoals rhododendrons, azalea japonica of mollis  m maanaad

 Vermeerderen door zomerstek of oogstek.  De stekken wortelen langzaam (het duurt 2-3 maanden).

Cultivars

 'Jennifer Susan': halfgevulde, hardroze bloemen.  'Plantation Pink': grotere, schotelvormige, roze bloemen  'Paradise Belinda': halfgevuld. Roomwit  

camellia_sesa_qua_blad.jpg

1 reactie

  • Laura d. Laura d. Ik heb deze in pot bij mijn voordeur onder de poort op het noorden. Krijgt alleen middagzon, staat uit de wind. Alleen komt daar amper natuurlijk water, dus heb niet veel andere mogelijkheid dan sproeien met kraanwater. Kan ik iets doen/bijgeven tegen teveel kalk? Alvast dank voor het antwoorden!
    Maandag 16 November 2020 om 21:31

Log in om een reactie te plaatsen