MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Carolus Linnaeus

1560 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Carolus Linnaeus


Carolus Linnaeus werd in 1707 geboren in het Zuid-Zweedse plaatsje Rasholt (Râshult) op 23 mei 1707. Zijn vader was daar dominee en woonde in een huis met een grote tuin. Linnaeus fascinatie voor de flora stamt al uit zijn kinderjaren en werd gestimuleerd door de vele gewassen die hij vond bij het ouderlijk huis. Hij studeerde daarom geen theologie, zoals zijn vader wilde, maar geneeskunde (natuur-wetenschappen en medicijnen) aan de universiteiten van Lund en Uppsala vanaf 1727. Plantkunde bestond toen nog niet als zelfstandige wetenschappelijke discipline. De studie der planten maakte nog deel uit van de medicijnenstudie omdat ze gebruikt werden bij het maken van geneesmiddelen. Na 1730 ging Linnaeus op reis naar Lapland en bestudeerde daar planten en mossen.

 linnaus2.jpg

In Flora Lapponica (1737) beschreef hij de resultaten van een reis die hij in 1732 door Lapland maakte. Op 24-jarige leeftijd ontwierp hij zijn classificatiesysteem van de planten, dat gebaseerd is op de kenmerken van stampers en meeldraden. Hij vertrok naar Nederland waar hij in 1735 in de medicijnen promoveerde. Daar schreef hij zijn belangrijkste werken: Systema naturae (1735), Bibliotheca botanica (1737), Fundamenta botanica (1737), Genera plantarum (1737) en Hortus Cliffortianus (1737).  Na reizen naar Frankrijk en Engeland keerde hij naar Zweden terug waar hij in 1742 hoogleraar werd te Uppsala. In Species plantarum (1753) werkte hij zijn plantenindeling uit en in de 10de editie van Systema naturae (1758) gaf hij een systhematiek van het dierenrijk.

Classificatie was zijn geliefkoosde bezigheid; door aan het systeem der organismen een voor die tijd revolutionair, maar vooral praktisch aspect te geven, werd Linnaeus de grondlegger van de moderne taxonomie en nomenclatuur. Hij verving de toen gebruikelijke langdradige beschrijvingen door korte, zakelijke namen en voerde een hiërarchisch systeem der organismen in, met groepen waaraan hij de namen van soort, genus, familie, orde en klasse heeft gegeven. Ieder organisme kreeg een korte naam met twee delen: eerst de genus-, dan de soortnaam. Ondanks alle latere veranderingen, blijft deze schikking nog altijd van kracht.

Carolus Linnaeus overleed in Uppsala op 10 januari 1778

 Linnaeus_species_plantarum1.jpg

Bron: ondermeer Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie. EXTRA De 300ste geboortedag van de Zweedse plantkundige Carolus Linnaeus (1707-1778) in 2007 is voor Teylers Museum aanleiding voor de grote tentoonstellingBloemen onder de loep. Hommage aan Linnaeus. In samenwerking met het Nationaal Herbarium in Leiden laat het museum van 27 januari t/m 3 juni 2007 zien hoe bloemen en planten in de afgelopen eeuwen werden afgebeeld en beschreven, zowel voor als na Linnaeus. Datum: 27 januari tot 3 juni 2007

Bezoekadres: Teylers Museum Spaarne 16, 2011 CH  HAARLEM tel 00.31(0)23-5160960 info@teylersmuseum.nl www.teylersmuseum.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen