Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’

Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’

 145.gif

Naam

Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’

Nederlandse naam

zuilhaagbeuk, slanke haagbeuk

Familie

Betulaceae

Franse benaming

Charme pyramidal

Engelse benaming

Europeaan Hornbeam

Herkomst

de gewone carpinus betulus is inheems. Frans Fontaine is in Nederland geselecteerd

Hoogte

10m

Blad

helder frisgroen , dubbelgezaagd blad, gele herfstkleur

Bloemen

groene onopvallende katjes

Vruchten

in trossen, opgesloten in een drielobbig schutblad

Algemeen

De gewone Carpinus betulus is van nature een bosboom die sinds de oudheid in onze streken reeds in cultuur is. Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’ is een smal groeiende kloon die een 25tal jaar geleden in Nederland is geselecteerd uit een partij Carpinus betulus ‘Columnaris’.

De boom groeit uit met een zeer smalle (3m diameter op 25 jaar) zuilvormige kroon en kan een hoogte tot 10m behalen. In zijn jeugdfase buigen de jonge takken vrij sterk door. Op latere leeftijd sluit de boom zich en vormt dan een zeer compacte kroon.

Veel mensen verwarren vaak een haagbeuken-haag met een beukenhaag. Als je wat beter kijkt, zie je toch duidelijke verschillen: de haagbeuk loopt ongeveer een maand eerder uit dan de gewone beuk. De bladeren van haagbeuk zijn dubbel gezaagd, deze van beuk zijn gaaf en lichtjes golvend. De knoppen van de haagbeuk zijn klein en kort, die van de beuk zijn lang en spits. Een haagbeuken-haag is in de winter volledig kaal, een beukenhaag daarentegen houdt zijn bruine bladeren gedurende de ganse winter en laat deze bij het uitlopen van het jonge blad pas vallen.

Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’ heeft een gladde grijsbruine stam welke op latere leeftijd een typische torsing vertoond. De boom is éénhuizig en bloeit met katjes voordat hij in blad komt. De geribbelde nootvruchtjes zitten opgesloten in typische drielobbige schutbladeren en verschijnen in het najaar in lange trossen.

Haagbeuken groeien best op een zure tot neutrale bodem. Ze geven de voorkeur aan een iets leemhoudende voedselrijke, vochthoudende bodem. Ze verdragen geen hoge grondwaterstand en kunnen niet tegen zeewind. Ze zijn weinig gevoelig voor luchtverontreiniging.

Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’ is ondertussen een vrij populaire boom bij de professionele ontwerpers. Het is dan ook een ideale boom voor toepassing in smalle straatprofielen. Maar ook in de particuliere tuin kan je met deze boom best mooie resultaten behalen. Het is een ideale boom om op een beperkte oppervlakte toch een zekere hoogte te creëren. In verkavelingstuinen gebruiken wij deze boom regelmatig om het inzicht vanuit ‘het- raam-van-de-badkamer-van-de-buren’ te beperken. Deze boom kan ook perfect gesnoeid worden tot mooie slanke zuilen of kolommen. Kortom, Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’ is ideaal toe te passen in geometrische, architectonische groepen en smalle lijnbeplantingen.

 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen