MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cattleya

1127 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
  clip_image001(532).jpgNaam: Cattleya

Familie: Orchidaceae

Herkomst: Midden- en Zuid-Amerika

Standplaats: Verlangt veel licht maar geen direct zonlicht of middagzon. Temperaturen overdag: 18-25°C Nachttemperaturen: rond 15°C Niet te dicht bij een warmtebron plaatsen. Uitgebloeide planten worden best op een koele plek gezet (temp. 15°C) om ze een rustperiode te geven. Indien de planten geen rustperiode krijgen zullen er zich kleine pseudoknollen vormen die geen bloemen geven. Gebruik als substraat aangepaste orchideeën-grond. Niet verpotten tijdens de bloeiperiode.

Water: Gelijkmatig vochtig houden. Geef de planten één of tweemaal per week water (liefst kalkarm) op kamertemperatuur. Vooral tijdens de bloei- en groeiperiode. Eventueel dompelen in lauw water en goed laten uitlekken. Laat de potgrond niet uitdrogen. Hou bij het watergeven rekening met de kamertemperatuur: op een warme plaats moet er regelmatiger water worden gegeven; tijdens de rustperiode op een koele plek iets minder. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid: regelmatig nevelen maar niet op de bloemen. TIP: als de pseudoknollen verschrompelen geeft u te weinig water.

Algemeen: Deze orchidee heeft grote bloemen en wordt vaak in corsages en bloemstukken gebruikt. Het kleurenpallet van de bloemen is uitgebreid. De éénbladige soorten hebben grote bloemen in zachte kleuren en met een gefranjerde lip. De tweebladige soorten hebben kleinere bloemen en de lip is minder gefranjerd. Ze hebben ook vaak donkerder gekleurde en zelfs gespikkelde en gevlekte bloemen. Naast verdikte stengels, waarin de voedselvoorraad wordt bewaard, beschikt Cattleya ook over luchtwortels die regelmatig besproeid moeten worden. Het is niet de meest geschikte orchidee om mee te starten.

Vermeerderen kan door scheuren. Elke nieuwe plant moet drie tot vijf pseudoknollen met blad hebben en elke scheut een krachtig groeipunt.

Goed om weten: de plant dankt zijn naam aan de Engelsman William Cattley (1788-1835). In 1818 importeerde hij vanuit Brazilië enkele tropische planten naar Engeland. Tussen het verpakkingsmateriaal ontdekte hij een soort knol die hij verzorgde en opkweekte.

Bijsluiter voor kamerplanten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen