MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Celastrus scandens - Boomwurger

4065 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

   celastrusscandensklein.jpg

Naam

 Celastrus scandens

Nederlandse naam

 Boomwurger

Familie

 Celastraceae

Herkomst

 Het oosten van Noord-Amerika

Categorie

 Bladverliezende klimplant.

Hoogte

 tot 5-7m

Blad

 Ovaal tot elliptisch, toegespitst, tot 10cm lang

Bloei

 Eénslachtige, onopvallende bloemen in groene eind-   standige trossen.  Gele vruchten die na verloop van tijd openbarsten en  met oranje zaden. Rijke vruchtdracht afhankelijk van de  aanwezigheid van een mannelijke plant.  Mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten aan  verschillende planten.  De vruchten met het formaat van een erwt blijven tot  diep in de winter aan de plant want de vogels lusten de  vruchten niet omdat ze giftig zijn.  Deze vruchten verschijnen aan de vrouwelijke planten.

Bloeitijd

 Juni

Standplaats

 Zon-halfschaduw.  Voorkeur voor een zandige, lemige grond. Regelmatig  bemesten komt de plant ten goede.

Algemene kenmerken

 Snelgroeiende klimplant voor gebruik aan een pergola,  trellis, schutting en/of muur.  Deze soort groeit minder hoog en is tweehuizig.  Dit betekent dus dat je voor de vruchtzetting een  vrouwelijke en een mannelijke plant nodig hebt.  In het begin kan de plant ook wat steun nodig hebben  maar eenmaal aan de groei hecht hij zichzelf.  De naam verwijst er reeds naar dat de plant takken  aanmaakt die na verloop van jaren dik worden en  in staat zijn schade aan te brengen aan andere  planten waar ze zich rondhechten, vooral jonge  planten.

   Celastrus orbiculatus: slingerplant met een enorme  groeikracht tot 10m. Afkomstig uit Noordoost-Azië.  Deze soort is ook tweehuizig maar er zijn in cultuur  ook éénhuizige soorten. Zeer geliefde plant bij  bloembinders.

Snoeien

 Dode en zieke takken verwijderen in februari/maart  Snoeien beperken tot het uitdunnen van takken om  meer licht in de plant te krijgen. Dit doe je best ook  in februari/maart.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen