MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Celtis australis - Europese netelboom

2759 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

celtis_australis.jpg

Naam

Celtis australis

Nederlandse naam

Europese netelboom

Familie

Ulmaceae

Franse benaming

micocoulier

Engelse benaming

European nettle tree, European Hackberry

Herkomst

Noord-Afrika, Zuid-Europa, Klein-Azië

Hoogte

10-15 meter

Blad

langwerpig ovaal tot eirond, donkergroen scherp gezaagd, zeer lang toegespitst

Bloemen

onbeduidend, groenig in april/mei

Vruchten

donkerrode, ronde steenvruchtjes diam 10 à 12 mm

Algemeen

Van de vele soorten zijn er op het noordelijk halfrond slechts enkele winterhard. Een 30tal jaar geleden is Celtis australis in het mediterrane gebied veelvuldig aangeplant. Hij werd gebruikt als vervanger voor de platanen en iepen die toen massaal afstierven. De platanen hadden toen te kampen met bladvlekkenziekte en de iepen met de iepenziekte. Celtis australis is trouwens een neefje van de iep maar is ongevoelig voor de iepenziekte.

De Europese netelboom groeit meestal uit tot een vrij grillig vertakte boom met een halfopen, ronde tot schermvormige kroon. In de kroon worden vaak heksenbezems gevormd. Dit zijn gallen op knoppen en takken waaruit allerlei korte en dicht op elkaar staande takjes ontstaan. Meestal begint de boom vrij laag te vertakken, wat zijn grillige karakter nog versterkt. Desondanks wordt hij in Zuid-Europa veel als straatboom aangeplant. Hij wordt dan van jongs af aan goed opgesleund.

De bast van Celtis australis is, in tegenstelling tot zijn Noord-Amerikaanse tegenhanger (‘Celtis occidentalis’), glad en vrij licht van kleur. De jonge twijgen zijn ruw behaard.

De bladeren van de netelboom verraden zijn verwantschap aan de iep. Ze zijn frisgroen, eirond en vrij lang toegespitst. Verder hebben ze een scheve bladvoet. Vanuit deze bladvoet ontspringen drie bijna gelijkwaardige nerven die tot de rand toe doorlopen. De bladrand is vrij scherp gezaagd. De onderzijde van de bladeren is zacht behaard, de bovenzijde is tamelijk ruw. Het blad is in zijn jeugd vaak witbont gestreept.

De bloemen van Celtis australis zijn onbeduidend klein. Ze groeien uit tot erwtgrote, groene steenvruchtjes die donkerrood afrijpen.

De netelboom heeft een zeer diep wortelgestel. Als de wortels hun dieptegrens bereikt hebben, zijn ze in principe ongevoelig voor droogte. Doordat de netelboom zo diep wortelt en hij een vrij open kroonstructuur heeft, kunnen er gemakkelijk andere planten onder de boom gedijen. Ook verharding over de wortel heen kan niet veel kwaad.

Celtis australis groeit het liefst op een zure tot neutrale grond. Kleigrond gaat hem niet goed af. Het meest ideaal is een diep losse, voedzame humeuze zandgrond. De netelboom houdt van veel warmte en kan de droogte spectaculair goed verdragen. Verder kan hij vrij goed tegen luchtvervuiling en hittereflectie. Als je er plaats voor hebt is het een ideale stadsboom.

Jonge twijgen kunnen vorstschade oplopen. De eerste winter na aanplant de jonge boom bescherming geven tijdens langdurige koude periodes.

  Celtis occidentalis

Kostprijs

 

celtis_australis_2.jpg

celtis_australis_3b.jpg

968.gif

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen