MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Cercidiphyllum japonicum

1697 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cercidiphyllum japonicum

 753.gif

Naam

Cercidiphyllum japonicum

Nederlandse naam

Katsuraboom, Hartjesboom

Familie

Cercidiphyllaceae

Franse benaming

Arbre caramel

Engelse benaming

Katsura Tree

Herkomst

Oost-Azië

Hoogte

6-10m

Blad

Hartvormig/ eirond. Mooie herfstverkleuring

Bloemen

Bloeit in april met onopvallende roodachtige bloemen.

Vruchten

Kleine onbeduidende peulvruchtjes

Snoeien

Indien nodig in de rusttijd: van herfst tot eind winter. Verwijder dood hout en bevroren delen eind voorjaar.

Algemeen

Cercidiphyllum japonicum heeft een ovale, losse, half open kroon. In zijn jeugd heeft de boom een piramidale groeiwijze.

Het hartvormige blad van de Cercidiphyllum japonicum is zijn sterkste troef. In de lente lopen de blaadjes bruinrood uit. De bladeren verkleuren dan naar een fris groen. De onderkant van de bladeren is blauwgroen en de bladstelen zijn bordeauxrood. Bij de variëteit ‘Rotfuchs’ lopen de bladeren diep bordeaux rood uit om dan later op het seizoen naar donkergroen te verkleuren. In de herfst verkleuren de bladeren prachtig van goudgeel over oranje naar felrood. De herfstverkleuring wordt voor een deel bepaald door de standplaats van de boom. Op een zure bodem zal de verkleuring anders zijn dan op een kalkhoudende bodem.

De bloei evenals de kleine peulvruchtjes van Cercidiphyllum japonicum zijn weinig beduidend.

Cercidiphyllum japonicum groeit zowel op zure als op kalkhoudende bodems. Hij houdt van diepe vochthoudende humeuze grond. De boom groeit zowel in de zon als in de schaduw. De Boom kan last hebben van late nachtvorst in het voorjaar. Men kan de boom best beschutten tegen koude oostenwind. De boom is wind- en zeewindgevoelig.

Cercidiphyllum japonicum kan perfect in de verharding groeien. Hij kan dus zonder problemen tot vlak bij het terras geplant worden. Het is een boom die geschikt is voor een iets grotere stadstuin. Het is een fraaie exotisch aandoende boom die de tuin in de herfst een spectaculaire aanblik zal geven.

Perfect te gebruiken samen met herfstverkleurende heesters zoals Fothergilla gardenii, Hydrangea macrophylla ‘Merveille Sanguine’, Hydrangea quercifolia… Als bodembedekker zijn Epimediumsoorten en Asarum europaeum de ideale bondgenoten. Ook combinaties met blauwgroene hosta’s (vb Hosta tardyana ‘Halcyon’, Hosta sieboldiana ‘Elegans’…) en varens (vb Matteucia struteopteris...) kunnen mooie resultaten opleveren. Door combinaties met grassen en bamboe’s kunnen er serene, ingetogen taferelen ontstaan.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen