MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist - buxus stekken

6596 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De meest aangewezen methode om buxus te vermeerderen is door het nemen van stekken. Door deze methode ben je zeker dat je nieuwe planten identiek zijn aan de moederplant.

PERIODE: de beste periode is van augustus tot oktober.


METHODE: neem stekken van zo'n 8-10cm lang. Verwijder de topgroei omdat die meestal toch te zacht is. Verwijder de onderste bladeren aan de stekken. Vul potjes of een stektray met een luchtig mengsel zoals bvb zaai- en stekgrond. Eventueel kan je de stekken in een stekmedium doppen. Plaats de stekken daarna in de stektray of in de potten of stekkist. Zet de stekken op een schaduwrijke plaats of zet ze in een koude kas onder plasticfolie om te zorgen voor voldoende luchtvochtigheid. De stekgrond moet steeds vochtig gehouden worden. Regelmatig controleren op eventuele schimmelziektes. Buxusstekken wortelen traag. Eenmaal de stekken geworteld kan je ze uitplanten in potjes. Na zo'n twee jaar zullen de planten ongeveer 15-25cm groot zijn en kunnen ze op hun definitieve standplaats worden gezet.

 

NOTA: Een andere methode om te vermeerderen die commercieel niet meer wordt toegepast omdat ze te arbeidsintensief is en men slechts een beperkt aantal planten bekomt, is door het afleggen en scheuren. Hiervoor neemt men buxusplanten en die gaat men dieper dan normaal planten. Hierdoor vormen zich wortels aan de onderste takken van de planten. Na enkele tijd kan men de planten opgraven en scheuren.

buxus_stekken.jpg

Bronnen: Buxus - Harry van Trier/ Didier Hermans - Stichting kunstboek Planten voortkweken - Groenboekerij

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen