MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist: Hoe moet je een Clematis snoeien?

25156 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 10 Maart 2022 Volg Eddy G.

Bij Clematis is het belangrijk om te weten tot welke groep de planten behoren. Er zijn zo'n 200 soorten en meer dan 1000 cultvars. Het is van oorsprong een bosplant die op vele plaatsen ter wereld inheems is. Toch zijn de meeste soorten afkomstig van het noordelijk halfrond. Het is altijd handig om te weten tot welke groep een clematis behoort want het is die groep die bepaalt hoe u moet snoeien.

Verder houdt men bij het snoeien van Clematis rekenig met:

 • de bloeiperiode
 • het feit of ze op nieuw of oud hout bloeien
   

Veelal moeten clematissen worden gesnoeid omdat ze anders nogal vlug een wilde massa hout vormen die onderaan kaal blijft en enkel bovenaan wat bloei zal geven. Het is nuttig om reeds bij het planten te snoeien, en dit om grondscheuten en vertakking te stimuleren. Snoei daarom bij aanplant de hoofdscheut terug tot op het onderste paar dikke knoppen (in praktijk komt het er op neer dat je ongeveer 30-45 cm moet overhouden). Wat snoei betreft, worden clematissen ingedeeld in drie groepen. Door de vele kruisingen lijkt het een ingewikkelde zaak maar eigenlijk is het vrij eenvoudig en is het vooral belangrijk om te weten wanneer je clematis bloeit. Er is een vuistregel die stelt dat wanneer hij voor eind juni bloeit, je niet mag snoeien in het voorjaar want dat betekent dat hij bloeit op oud hout.

GROEP 1

Hiertoe behoren de soorten die vroeg in de lente bloeien (tussen april en juni) met kleine bloemen, op het hout dat het vorige groeiseizoen werd gevormd. Zij worden, indien nodig, direct na de bloei gesnoeid. Ze hebben slechts weinig snoei nodig en hoeven eigenlijk enkel te worden uitgedund of om de plant te verjongen. Snoei lange scheuten terug tot op enkele gezonde knoppen. Elkaar hinderende takken of te dicht bij elkaar groeiende takken en zwakke of dode takken verwijderen. Na de snoei zullen zich gedurende de zomer nieuwe scheuten ontwikkelen die dan volgend voorjaar opnieuw bloemen zullen dragen.


OPGELET: indien oude planten van de montana-soorten flink teruggesnoeid moeten worden, doe je dat best gespreid over een aantal jaren.

Soorten:

 • Clematis alpina
 • Clematis macropetala
 • Clematis montana
 • Clematis armandii
 • Clematis cirrhosa
 • Clematis paniculata

Clematis montana   Clematis montana ‘Elizabeth’

 


GROEP 2

Hiertoe behoren de soorten die in het voorjaar/de vroege zomer (mei tot juli) bloeien op het hout van het vorige jaar en soms nog eens op het hout dat in hetzelfde jaar werd gevormd. Zij worden na de hoofdbloei in het voorjaar gesnoeid. Laat u deze soorten hun gang gaan dan worden de bloemen kleiner en vormt er zich teveel dode groei tussen de nieuwe jonge scheuten. Laat een aantal oude gesteltakken staan en stimuleer de groei van nieuwe scheuten door andere takken terug te snoeien tot op een paar gezonde knoppen. Bind lange scheuten goed aan het steunmateriaal. Om de drie à vier jaar kan u deze soorten ook fors terugsnoeien. Gevolg van deze ingreep is wel dat u dat jaar geen bloemen zal hebben. Soms wordt ook aangeraden deze enkel te snoeien na de eerste bloeiperiode (juni-juli) tot 1 meter boven de grond.

Soorten:

De grootbloemige soorten. ‘Arctic Queen’, ‘Beauty of Worcester’, ‘Barbara Dibley’, ‘Barbara Jackmann’, ‘Bees’ Jubilee’, ‘Belle of Woking’, ‘Dr Ruppel’, ‘Duchess of Edinburgh’ ,‘Elsa Späth’, ‘Fireworks’, ‘Guernsey Cream’, ‘H.F. Young’, ‘Henryi’, ‘Lady Northcliffe’, ‘Lasurstern’, ‘Marie Boisselot’, ‘Miss Bateman’, ‘Moonlight’, ‘Mrs Cholmondeley’, ‘Multi Blue’, ‘Nelly Moser’, ‘Niobe’, ‘Royalty’, ‘Silver Moon’, ‘Sugar Candy’, ‘Proteus’, ‘The President’, ‘The Vagabond’, ‘Vyvyan Pennell’, ‘Wada’s Primrose’, ‘W.E. Gladstone’, ‘Vino’

clematis Barbara Jackman   Clematis 'Barbara Jackman'
 


GROEP 3

Hiertoe behoren de soorten die op het einde van de zomer bloeien op hout van het lopende seizoen. Elk jaar maken deze soorten nieuwe scheuten vanuit de basis. Zij worden op het einde van de winter (februari-maart) gesnoeid of in het begin van het voorjaar Alle takken flink terugsnoeien tot op zo’n 20 à 30 cm boven de grond, boven enkele gezonde knoppen. Als deze soorten niet worden gesnoeid worden ze snel kaal aan de basis onderaan en dragen ze enkel bloemen bovenaan. Dode takken verwijderen.

Soorten:

 • Clematis orientalis
 • Clematis rehderiana
 • Clematis tangutica
 • Clematis tibetana
 • Clematis viticella ‘Abundance’, ‘Alba Luxurians’, ‘Ascotiensis’, ‘Bill MacKenzie’, ‘Comtesse de Bouchard’, ‘Ernest Markham’, ‘Etoile Rose’, ‘Etoile Violette’, ‘Gipsy Queen’, ‘Gravetye Beauty’, ‘Hagley Hybrid’, ‘Huldine’, ‘Jackmanii’, ‘Jackmanii Superba’, ‘John Huxtable’, ‘Mme Edouard André’, ‘Mme Julia Correvon’, ‘Minuet’, ‘Pagoda’, ‘Perle d’Azur’, ‘Polish Spirit’, ‘Princess Diana’,
Clematis orientalis Bill Mac Kenzie   Clematis orientalis 'Bill Mac Kenzie'
2 reacties op dit artikel

2 reacties

 • Rita E. Rita E. Ik zou graag deze tekst uitprinten, maar het lukt me niet. Een andere manier om aan deze tekst van Clematissen ge komen ?
  Ebo Rita
  Dinsdag 29 Maart 2022 om 14:09
 • Saskia Saskia Kan heel simpel: selecteer de tekst (en eventueel ook de foto's), kopieer ze en plak in een Word-document. Heb ik ook gedaan en nu ligt het bij mijn tuinschriften zodat ik het makkelijk erbij kan pakken.
  Vrijdag 5 Mei om 12:11

Log in om een reactie te plaatsen