MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wat zijn de meest geschikte vissen voor een vijver?

10455 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 10 Augustus 2023 Volg Eddy G.

Een waterpartij op zich is al een decoratief onderdeel van de tuin, toch is voor velen een vijver zonder vissen geen echte vijver.

Hierbij dien je toch wel rekening te houden met een aantal regels:

  • Uiteraard moet de vijver voldoende diep zijn zodat er een zone beschikbaar is waar de vissen in de winter kunnen verblijven om te overwinteren.
  • Niet alle vissen zijn geschikt voor siervijvers met planten. Sommige soorten woelen de bodem om of kunnen het niet laten om aan onderwaterplanten te knabbelen. Als zuurstofplanten telkens weer kortgeknipt worden, is het moeilijk om tot een evenwicht te komen tussen vissen en planten.
  • Let bij de aankoop erop dat je enkel gezonde exemplaren aankoopt. De huid mag niet beschadigd zijn en de vissen hebben heldere ogen.
  • Niet teveel vissen in de vijver uitzetten.
  • Niet te vroeg starten met het uitzetten van vissen. Wacht enkele weken na aanleg van een vijver, zodat de waterkwaliteit in orde is.
  • Laat na aankoop de vissen acclimatiseren door de transportzak op het water te laten drijven, zodat de temperatuur van het water in de vijver en dit in de transportzak bijna hetzelfde zijn.
  • De vissen nog niet direct eten geven. En bij het voederen nooit teveel voedsel geven. Teveel aan voedsel zakt naar de bodem en vermindert de waterkwaliteit.
  • Regelmatig de vissen controleren. Kijk of ze nog actief rondzwemmen. Bij problemen direct ingrijpen.



Dit zijn de meest geschikte en meest populaire soorten voor vijvers. De meeste van deze vissen hebben vooral insecten op hun menu en laten de waterplanten ongemoeid.

GOUDWINDE - Leuciscus idus

Lengte: 30-50cm

Slanke, gestroomlijnde, sierlijke vis. Het is een scholenvis, je moet  dus best meerdere exemplaren uitzetten. Het is een oppervlaktezwemmer  die jaagt op muggen en vliegen.

De goudwinde is een sterke vis die goed bestand is tegen koude en ziekten, maar hij is gevoelig aan medicamenten en voor een te laag zuurstofgehalte van het water. Hij jaagt niet alleen op insecten maar eet ook jonge visjes, zowel van zijn eigen soort als van andere soorten. Toch kan hij prima samen gehouden worden met andere soorten.

De zilverwinde (Leuciscus leuciscus) en de blauwe winde (Leuciscus idus caeruleus) hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen als de goudwinde, behalve uiteraard de kleur.


KOMEETSTAART - Carassius auratus ‘Sarasa Comet’

Lengte: 10-20cm

Rood met witte vis afkomstig uit Japan, die een lange staart heeft die eindigt op scherpe punten, wat hem toelaat snel te zwemmen. Het is een echte insecteneter die de bodem niet omwoelt en niet van de planten eet.

Deze vis wordt ook wel ‘Sarassa’ genoemd. Het is een slanke, sierlijke vis wiens ongelijke schubben glinsteren in de zon. De komeetstaart is ideaal voor de siervijver met planten, niet alleen omwille van zijn kleuren maar ook omwille van het feit dat hij goed winterhard is.

 

BLAUWE SHUBUNKIN - Carassius ‘Shubunkin’

Lengte: 10-20cm

Vis met een enkelvoudige staart waardoor hij snel kan bewegen. Gevlekte en veelkleurige vis, vaak met blauw als overheersende kleur. Het is ook een scholenvis, waarvan je dus meerdere  exemplaren moet uitzetten.

Het is ook een insecteneter die de bodem niet omwoelt en de planten met rust laat. Net zoals de goudwinde is de shubunkin vooral een oppervlaktezwemmer. Hij jaagt er op insecten maar eet evengoed gewoon droogvoer. Hij zorgt op korte tijd voor veel nakomelingen. Om dit een beetje binnen de perken, kunnen enkele goudwindes aangewezen zijn.

 

BLAUWE SLUIERSTAART - Carassius auratus var. bicaudatus ‘Calico’

Lengte: 10-20cm

Een elegante vis die vrij oud kan worden. Zoals de naam doet vermoeden heeft deze vis een lange waaierstaart. Het is de combinatie van de schitterende kleuren en de snelheid waarmee hij zich beweegt dat deze vis zeer geliefd is. Deze vis moet binnen overwinterd worden. Hetzelfde geldt voor de Rode sluierstaart (Carassius auratus var. bicaudatus ‘Oranda’)

 

GOUDELRITS - Pimephales promelas auratus

Lengte : 7-8cm

Oranjerood visje met een stompe kop en zachte, bijna schubloze huid. Het is een scholenvis, zet dus meerdere exemplaren uit. Houdt van een zandige of stenige vijverbodem waarin hij kuiltjes  maakt om eieren af te zetten. Ideale vis voor een natuurvijver.

 

GOUDVOORN - RozetteRutilus rutilus auratus

Lengte : tot 25cm

Vis met roodgouden tint in de  vinnen en de bovenkant van het lichaam en zilverkleurige zijden. Zwemt zowel aan de oppervlakte als in diepere waterlagen van de vijver.  Het is een alleseter die: jaagt op insecten maar ook vaak aan de waterplanten (fonteinkruid) eet.

Typisch voor de rietvoorn zijn de rode ogen. Deze vis is ook een scholenzwemmer maar zal, indien hij alleen of met twee wordt uitgezet, vaak het gezelschap opzoeken van windes.

 

1 reactie

  • Wink B. Wink B. Mijn vijver blijft maar groen, Gh Kh enzo nagekeken en op peil gebracht, er draait een pomp met UV-c lamp. Wat kan ik nog meer doen?
    Zaterdag 4 September 2021 om 11:02

Log in om een reactie te plaatsen