MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Registreer je nu gratis!

Wat zijn de meest geschikte vissen voor een vijver?

3679 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een waterpartij op zich is al een decoratief onderdeel van de tuin, toch is voor velen een vijver zonder vissen geen echte vijver.

Hierbij dien je toch wel rekening te houden met een aantal regels:

  • Uiteraard moet de vijver voldoende diep zijn zodat er een zone beschikbaar is waar de vissen in de winter kunnen verblijven om te overwinteren.
  • Niet alle vissen zijn geschikt voor siervijvers met planten. Sommige soorten woelen de bodem om of kunnen het niet laten om aan onderwaterplanten te knabbelen. Als zuurstofplanten telkens weer kortgeknipt worden, is het moeilijk om tot een evenwicht te komen tussen vissen en planten.
  • Let bij de aankoop erop dat je enkel gezonde exemplaren aankoopt. De huid mag niet beschadigd zijn en de vissen hebben heldere ogen.
  • Niet teveel vissen in de vijver uitzetten.
  • Niet te vroeg starten met het uitzetten van vissen. Wacht enkele weken na aanleg van een vijver, zodat de waterkwaliteit in orde is.
  • Laat na aankoop de vissen acclimatiseren door de transportzak op het water te laten drijven, zodat de temperatuur van het water in de vijver en dit in de transportzak bijna hetzelfde zijn.
  • De vissen nog niet direct eten geven. En bij het voederen nooit teveel voedsel geven. Teveel aan voedsel zakt naar de bodem en vermindert de waterkwaliteit.
  • Regelmatig de vissen controleren. Kijk of ze nog actief rondzwemmen. Bij problemen direct ingrijpen.Dit zijn de meest geschikte en meest populaire soorten voor vijvers. De meeste van deze vissen hebben vooral insecten op hun menu en laten de waterplanten ongemoeid.

GOUDWINDE - Leuciscus idus

lengte: 30-50cm Slanke, gestroomlijnde, sierlijke vis. Het is een scholenvis, je moet  dus best meerdere exemplaren uitzetten. Het is een oppervlaktezwemmer  die jaagt op muggen en vliegen.

De goudwinde is een sterke vis die goed bestand is tegen koude en ziekten, maar hij is gevoelig aan medicamenten en voor een te laag zuurstofgehalte van het water. Hij jaagt niet alleen op insecten maar eet ook jonge visjes, zowel van zijn eigen soort als van andere soorten. Toch kan hij prima samen gehouden worden met andere soorten.

De zilverwinde (Leuciscus leuciscus) en de blauwe winde (Leuciscus idus caeruleus) hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen als de goudwinde, behalve uiteraard de kleur.

 

KOMEETSTAART - Carassius  auratus ‘Sarasa Comet’

Lengte : 10-20cm  Rood met witte vis afkomstig uit Japan, die een lange staart heeft  die eindigt op scherpe punten, wat hem toelaat snel te  zwemmen. Het is een echte insecteneter die  de bodem niet omwoelt en niet van de planten eet.

Deze vis wordt ook wel ‘Sarassa’ genoemd. Het is een slanke, sierlijke vis wiens ongelijke schubben glinsteren in de zon. De komeetstaart is ideaal voor de siervijver met planten, niet alleen omwille van zijn kleuren maar ook omwille van het feit dat hij goed winterhard is.

 

BLAUWE SHUBUNKIN - Carassius ‘Shubunkin’

Lengte: 10-20cm  Vis met een enkelvoudige staart waardoor hij snel kan bewegen. Gevlekte en veelkleurige vis, vaak  met blauw als overheersende  kleur.  Het is ook een scholenvis,  waarvan je dus meerdere  exemplaren moet uitzetten.

Het is ook een insecteneter die de bodem niet omwoelt en de planten met rust laat. Net zoals de goudwinde is de shubunkin vooral een oppervlaktezwemmer. Hij jaagt er op insecten maar eet evengoed gewoon droogvoer. Hij zorgt op korte tijd voor veel nakomelingen. Om dit een beetje binnen de perken, kunnen enkele goudwindes aangewezen zijn.

 

BLAUWE SLUIERSTAART - Carassius auratus var.  bicaudatus ‘Calico’

Lengte: 10-20cm  Een elegante vis die vrij oud kan  worden. Zoals de naam doet  vermoeden heeft deze vis een  lange waaierstaart. Het is de combinatie van de  schitterende kleuren en de  snelheid waarmee hij zich  beweegt dat deze vis zeer geliefd  is. Deze vis moet binnen overwinterd worden. Hetzelfde geldt voor de Rode sluierstaart (Carassius auratus var. bicaudatus ‘Oranda’)

 

GOUDELRITS - Pimephales promelus auratus

Lengte : 7-8cm  Oranjerood visje met een stompe  kop en zachte, bijna schubloze huid. Het is een scholenvis, zet dus meerdere exemplaren uit. Houdt van een zandige of stenige  vijverbodem waarin hij kuiltjes  maakt om eieren af te zetten. Ideale vis voor een natuurvijver.

 

GOUDVOORN - Rozette - Rutilus rutilus auratus

Lengte : tot 25cm  Vis met roodgouden tint in de  vinnen en de bovenkant van het lichaam en zilverkleurige zijden. Zwemt zowel aan de oppervlakte  als in diepere waterlagen van de vijver.  Het is een alleseter die: jaagt op insecten maar ook vaak aan de  waterplanten (fonteinkruid) eet.

Typisch voor de rietvoorn zijn de rode ogen. Deze vis is ook een scholenzwemmer maar zal, indien hij alleen of met twee wordt uitgezet, vaak het gezelschap opzoeken van windes.

 

ZONNEBAARS - Iepomis gibbosus

Lengte: tot 20cm  Zeer nuttige vis in de vijver omdat hij vooral larven eet van  vijanden van vissen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen