MijnTuin.org
Community Tuininfo Lifestyle MijnTuin.TV Webshop
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Checklist- Een klinkerpad aanleggen

1804 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Veelal is een pad functioneel en wordt het gelegd om twee plaatsen in de tuin met elkaar te verbinden. (van de woning naar een tuinhuis of -schuurtje, toegangspad naar een voordeur). De stenen en klinkers die hiervoor in aanmerking komen zijn er in allerlei formaten, vormen en kleuren. Het aanbod is zo groot dat voor iedereen wel een passende klinker te vinden is. Het aanleggen van zo’n pad is helemaal niet zo moeilijk. Eigenlijk is de voorbereiding het belangrijkst. Hiervoor is wel wat professioneel materiaal nodig zoals een trilplaat. Deze kan je eventueel huren. Ben je niet zeker van eigen kunnen of wil je onaangename verrassingen zoals verzakkingen voorkomen, dan doe je beter beroep op  een tuinaannemer, stratenmaker of vakman.

Tips :

 • Hou bij uw keuze rekening met de tuin en de stijl van de woning.
 • Maak er geen aandachtstrekker van en zorg voor een evenwicht.
 • Laat u niet leiden door de kostprijs.
 • U kan in allerlei patronen werken: rechttoe rechtaan of een meer creatief en speelser legverband.
 • Hou er rekening mee dat de breedte van het pad afgestemd is op het gebruik.
 • Een pad waar je regelmatig met de kruiwagen of een grasmachine over komt mag iets breder zijn dan een gewoon wandelpadje.
 • Normaal wordt minimum 80cm breedte voorzien.
 • Voorzie eventueel ook buizen om latere leidingen voor elektriciteit of water aan te brengen.
 • Ga kijken in een zaak waar men toontuinen heeft zodat je de stenen op een groter oppervlakte kan zien.
   

HOE GA JE TE WERK ?

 • Uitgraven Waar de pad moet komen graaft u de grond weg tot op een diepte van 20cm plus de dikte van de gekozen klinkers of stenen. Werkt u op een echt onstabiele en niet draagkrachtige ondergrond dan graaf je best nog een 15cm dieper uit en vult deze op met een zandmengsel of met fijne steenslag. De dikte van de funderingslaag is ook afhankelijk van het gebruik van de pad. Een pad die veel zal worden gebruikt om met een volle (zware) kruiwagen over te rijden vraagt een steviger ondergrond dan een pad die enkel gebruikt wordt als ‘wandelpad’. De breedte van het pad kan u makkelijk bekomen door de klinkers reeds in het gewenste patroon uit te leggen en dit op te meten.

 • Plaatsen kantopsluitingen

  Als het graafwerk is gebeurd plaatst u de kantopsluitingen zodat de klinkers in het gekozen patroon er juist tussen passen. De kantopsluitingen worden iets lager geplaatst dan de bovenste rand van de klinkers.(ongeveer 2cm) Werk met een waterpas. Kantopsluitingen zijn nodig om de klinkers aan beide zijden van het pad vast te houden. Om te voorkomen dat plassen blijven staan kan u het pad lichtjes laten afhellen in een bepaalde richting. Als kantopsluiting kan u klinkers verticaal vastmetselen in de bodem. 

 • Fundering De uitgegraven pad wordt gevuld met zand dat wordt gemengd met cement (chape). De verhouding: op 1 m3 zand gebruik je  150 à 200kg cement. Deze chape wordt met een rei (rechte plank) glad en effen gestreken. Om makkelijk en correct te werken neemt u een rechte plank die breder is dan de te leggen pad. Langs beide zijden van de plank zaagt u een hoek weg zodat de plank tussen de kantopsluitingen past (=breedte van de pad); Met deze rei verdeel je de chape en leg je ze mooi effen. Hierna wordt de fundering flink getrild en aangestampt met een trilplaat. Opgelet: Het is belangrijk dat wanneer u de chape maakt, deze direct verwerkt wordt.

 • Plaatsing Als het zandbed eenmaal vlak ligt zijn de stenen makkelijk uit te leggen; Loop niet op de chape tijdens het leggen; Na het leggen worden de klinkers ook aangetrild. Hierna kan je fijn droog zand over de klinkers gieten en dit tussen de klinkers vegen. Je kan hiervoor splitzand gebruiken waardoor je de kleur van het zand kan aanpassen aan de kleur van de klinkers.

  

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen