MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist - Een vogelvriendelijke tuin

3564 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

​Het is vaak een kwestie van de juiste plantenkeuze om ervoor te zorgen dat uw tuin vol leven blijft. De bloemschikkers onder ons zullen misschien liever de decoratieve bessen voor de bloemstukjes houden, maar voor de anderen is het leuk om uit onderstaande lijst van bessendragende heesters en bomen te kiezen om in de winter vogels naar de tuin te lokken.

Het is ook een flink misverstand dat een vogelvriendelijke tuin enkel een natuurlijke (voor sommigen een ‘chaotische’) tuin zou zijn. Vele van onderstaande heesters of bomen kunnen in elke tuin worden toegepast. Het is wel een feit dat inheemse planten de voorkeur genieten op de exotische soorten. Voor heggen en hagen kan je bijvoorbeeld opteren voor sleedoorn, eenstijlige meidoorn, hazelaar, vlier, hulst, rode kornoelje. Deze dragen bessen in de herfst en bieden door hun dichte groei ook bescherming aan de vogels. Daarenboven zijn ook de wintergroene struiken zoals hulst, taxus maar ook coniferen onmisbaar, ondermeer voor het goudhaantje en het winterkoninkje die er in de winter naar voedsel zoeken. Veel vogels nestelen er ook in.

Ook allerlei fruitbomen en bessenstruiken (rode bessen, frambozen, bosbessen, bramen...) trekken vogels aan en vergeten we dan ook niet de vaste planten en kruiden die in de herfst nog beschikken over zaaddozen.

Vergeet ook niet dat je door het toepassen van dergelijke planten in je tuin je niet enkel de vogels pleziert maar je creëert zo ook een betoverende najaarstuin.

 


Aanvullend voedsel voor vogels:

  • Pinda’s voor de koolmees,pimpelmees, huismus en groenling.
  • Zonnebloempitten voor de vinken, boomklevers, zwarte mezen
  • Nigerzaden voor goudvinken en putters
  • Gemengde zaden en granen
  • Vet en keukenresten
  • Vergeet ook het water niet !!!!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen