MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist Helleborus: planten en verzorgen

81190 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Helleborus zijn schitterende tuinplanten. Niet alleen omdat ze vroeg in de winter bloeien maar ook omdat er een enorme variatie wordt aangeboden in bloemkleur en bloemvorm. Vooral dan de Helleborus orientalis-hybriden. Ook na de bloei blijven ze decoratief omwille van het blad. Op zichzelf zijn ze al de moeite waard maar door die enorme variatie, zijn ze ook makkelijk combineerbaar met andere planten (vooral dan ook andere bos- en schaduwplanten). Hoewel het vrij makkelijke planten zijn, durven sommige soorten wel eens wispelturig zijn. Daarom enkele tips waarmee je best rekening houdt.

 1. Vermijd natte voeten. De wortels van Helleborus verdragen geen langdurig contact met vocht. Hierdoor gaan de wortels rotten. Zorg dus voor een goede drainage of plant ze in een verhoogd plantbed.
 2. Plant Helleborus in vruchtbare (veel organisch materiaal), goed doorlatende grond. Vermijd arme, droge grond. Maak een flink plantgat want Helleborussen wortelen diep. Verbeter de grond met humusrijke grond. Voeg wat kalk en beendermeel toe.
 3. Plant de planten niet dieper dan dat ze in de pot stonden bij aankoop. Als je de planten te diep plant zullen ze slecht bloeien. Helleborus kunnen geplant worden gedurende het gehele seizoen met uitzondering van de zomer. Dan ligt de groei stil. Ook in de winter wanneer de planten bloeien en verkocht worden kan worden aangeplant.
 4. Alle Helleborus houden van een kalkrijke bodem met uitzondering van de Helleborus Thibetanus. Deze laatste is de enige uit de familie die ook van een zure bodem houdt. Deze plant is botanisch en is meer een verzamelaarsplant.
 5. Voorzie ze in het voorjaar van een laagje goed verteerde compost of meng wat bloedmeel of beendermeel door de grond.
 6. Verplanten doe je best eind augustus/ begin september. Zorg steeds dat de planten voorzien zijn van een flinke wortelkluit. Verplant echter zo weinig mogelijk.
 7. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen als je meststoffen wenst te geven.
 8. Vergeet niet dat Helleborus een bos- en schaduwplant is. Geef ze een plaatsje in de halfschaduw
 9. Helleborus die volle zon vedragen : Helleborus Argutifolius, Helleborus  x Sternii, Helleborus x nigercors. Alle planten doen het zeer goed in de halfschaduw. Helleborus orientalis staat eigenlijk ook het best in de halfschaduw – nl. in de lommerte van een heester of boom. Bij de bloei in de winterperiode verdragen de planten allemaal zeer goed de volle zon. De halfschaduw heeft meer te maken met de zomerperiode wanneer het blad dient afgeschermd te worden van de volle zon. Hoe mooier en sterker het blad in de zomer, des te meer bloemen men zal hebben in de winter. Vermijd vooral een droge plaats in de schaduw. Vermijd ook een winderige plaats. Vooral koude uitdrogende wind.
 10. Bladvlekkenziekte kan de planten teisteren. Verwijder aangetaste bladeren zo snel mogelijk. Composteer deze bladeren NIET.
 11. Muizen zijn dol op zaailingen van de planten en kunnen ook de ongeopende bloemen wegknabbelen. Ze kunnen ook aan de zaaddozen knabbelen maar dan zijn de bloemen reeds uitgebloeid.
 12. Koop planten in bloei, zo ben je zeker van de kleur.
 13. Door volwassen planten te delen bekom je een identiek exemplaar als de ouderplant. Het tijdstip om te delen hangt van de soorten af. De Orientalis-hybriden kunnen best augustus/september gedeeld worden omdat dan de wortelgroei op gang komt. Soorten zoals  H. argutifolius, H. foetidus en H.lividus zijn zeer moeilijk te delen. Deze soorten zaaien zich echter makkelijk uit. Helleborus niger kan best in het voorjaar gedeeld worden. Dit geldt ook voor soorten zoals H. atrorubens, H. odorus. H. x nigercors deel je best begin herfst.


MEER INFO

Bron: Graham Rice: Helleborus, gids voor liefhebbers en vakmensen- Graham Rice , Elisabeth Strangman. (Schuyt & C°)
Hanneke Van Dijk & Harry Van Trier – Helleborus (Stichting kunstboek)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen