MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist - Hoe de Hortensia snoeien?

39287 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Maandag 14 Maart 2022 Volg Eddy G.

Over het snoeien van Hydrangea of hortensia bestaan heel wat versies, waarheden en halve waarheden.

Wie houdt van bloemschikken zal waarschijnlijk niet kunnen weerstaan aan de drang om in het najaar die mooie, gedroogde bloemen te knippen om ze te gebruiken als decoratie. Dit kan uiteraard maar u moet er dan wel rekening mee houden dat u door het wegknippen van die oude bloemen, de bescherming in het voorjaar wegknipt voor de jonge bloemknoppen die zich daaronder bevinden.

Het is dan belangrijk om in het voorjaar de planten te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek, als er koude periodes worden voorspeld.

hortensiawinter1klein

SNOEIEN
Na de winter, in maart, kan de hortensia Hydrangea macrophylla op verschillende manieren gesnoeid worden. Let er bij de snoei van Hydrangea macrophylla vooral op dat:

 • Verwijder zo laat mogelijk de uitgebloeide bloemen in het voorjaar (best in mei). Want deze beschermen de nieuwe knoppen die daaronder zitten.
 • Jonge planten hebben de eerste jaren weinig of geen snoei nodig.
 • Om de drie à vijf jaar kan je stevig snoeien door alle takken tot op twee of drie ogen van de grond te snoeien. Resultaat: in het eerste jaar na de snoei, flinke groei maar weinig bloei, daarna twee tot vier jaar een rijke bloei en mooie volle planten.
 • Ieder jaar de helft van de takken snoeien tot op twee of drie ogen van de grond. Met als resultaat alle jaren een gelijkmatige maar iets minder uitbundige bloei en wat opener struiken.
 • Bij oudere struiken hou je enkel een- twee- en driejarige takken over. Oudere takken snoei je weg.

De pluimhortensia Hydrangea paniculata kan wel ieder jaar gesnoeid worden zonder de bloei te verminderen, de soort bloeit namelijk op het éénjarige hout. 'Limelight' is één van de bekendste vertegenwoordigers van deze soort. Hij verdraagt zeer goed snoei omdat hij bloeit op het eenjarige hout. Snoei bij voorkeur in maart / april alle takken tot zo'n 15 à 25 cm boven de grond. Hetzelfde geldt ook voor de Hydrangea arborescens Annabelle.

Niet snoeien kan natuurlijk ook, het aantal bloemen wordt dan talrijker maar de afzonderlijke bloemen wat kleiner. Dit kan voor de Hydrangea arborescens Annabelle overigens een voordeel zijn.

De overige Hydrangea soorten behoeven geen snoei of stellen het zelfs helemaal niet op prijs.

Bron: Met dank aan Rino De Wilde- tuinbouwleerkracht KTA Melle

7 reacties op dit artikel

7 reacties

 • Roos T. Roos T. Vooral hopen op geen late nachtvorst.
  Bij mij staan alle hortensia macrophylla,s al met groene punten.Een nachtvorst en we hebben we weer geen bloei.Komt hier vaak voor op de zandgrond.
  Woensdag 6 Januari 2016 om 18:50
 • Marie Louise H. Marie Louise H. Op een andere tuin-site wordt aanbevolen de Anabelle terug te knippen op knie hoogte ttz 60 cm. Als je die niet snoeit worden die dan niet te hoog ? Graag een antwoord . Dank. Vrijdag 10 Maart 2017 om 07:16
 • Rob v. Rob v. Op nog een andere site staat het logische verhaal dat hoe hoger je snoeit des te meer en kleinere bloemen. Vrijdag 17 Maart 2017 om 09:32
 • Roos T. Roos T. Ik knip Annabelle om en om.krijg kleinere bloemen en ze storten niet zo in met regen als bij die grote bloemen.De geknipte krijgen 2 kleinere bloemen Zondag 2 Juli 2017 om 11:39
 • Kurt R. Kurt R. En hortensia bobo Vrijdag 15 Maart 2019 om 19:02
 • Kurt R. Kurt R. Valt onder pluim zeker he Vrijdag 15 Maart 2019 om 19:03
 • A v. A v. Op advies van Romke van de Kaa heb ik mijn Annabelles een jaar niet gesnoeid. De bloemen werden inderdaad kleiner, maar met meerdere aan een steel sloegen ze nóg sneller plat onder het gewicht dan andere jaren na snoei.
  Ik ga proberen wat Roos Terwan noemde:om en om een tak snoeien - in de hoop dat ze elkaar steun geven...
  Vrijdag 12 Maart 2021 om 19:44

Log in om een reactie te plaatsen