MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist - onkruid voorkomen

4904 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Er zijn planten die zomaar in je tuin verschijnen. Je hebt ze niet gekocht in het tuincentrum of bij een kweker, en je kreeg ze ook niet cadeau van een lieve buurman (-vrouw) of een goede vriend(in). En toch staan ze daar opeens in je tuin en wat nog meer is, ze doen het wonderwel goed en groeien naar hartelust. Deze planten klasseren we onder de familie van de onkruiden. Misschien is er niets fout met die planten en kan er zelfs één of andere nuttige thee van getrokken worden, maar ze staan nu eenmaal op een plaats waar u ze liever niet hebt.

Waarom groeit onkruid zo goed in de tuin ?

 • het zijn veelal inheemse planten die zich perfect aan de omstandigheden in onze streken hebben aangepast (bodem, klimaat). Omdat ze inheems zijn winnen ze vaak de concurrentiestrijd om voedsel, licht, vocht, met “vreemde” planten die wel in onze tuin overleven maar die hier toch niet echt thuishoren.
 • ze overleven makkelijk omdat ze zich makkelijk vermeerderen : ze woekeren of zaaien zich makkelijk uit.
   

Soorten

Makkelijkheidshalve delen we de onkruiden in, in éénjarige en overblijvende onkruiden.

 • Eénjarigen hebben een kort bestaan. In één jaar doorlopen ze alle cycli, te weten: kiemen, groeien, bloeien, zaad vormen en afsterven. Ze zijn niet voorzien van opslagorganen of –systemen om meerdere jaren te overleven. Daarom moeten ze om zich in stand te houden, zo snel mogelijk zaad vormen. Als je bij deze groep tijdig ingrijpt (voor ze zaad vormen) kan je ze makkelijk onder controle houden.
 • Overblijvende onkruiden hebben wel een opslagsysteem (wortels, knollen…) en daarin slaan ze alles op wat ze nodig hebben om meerdere jaren in leven te blijven. Sommigen maken uitlopers onder de grond waardoor ze zich razendsnel kunnen verspreiden. Vele van deze sterke planten hebben dan ook nog een resistentie opgebouwd tegen bestrijdingsmiddelen. Dit maakt het moeilijk om ze uit te roeien. Zoals het spreekwoord zegt: deze planten moeten met wortel en al worden uitgeroeid, anders blijven ze terugkomen.
   

Bestrijden

 • grondig wieden is niet de leukste en eenvoudigste manier van bestrijden maar het is wel een efficiënte. Wie snel in het voorjaar begint, zal onkruid makkelijk onder controle kunnen houden.
 • schoffelen. Met schoffelen kan je onkruid beschadigen en daardoor de groei belemmeren. Bij hardnekkige onkruiden blijft de wortel echter in stand en deze zal snel een nieuwe ‘plant’ opleveren. Schoffel niet bij nat weer of als het flink geregend heeft. Onkruid dat op een natte grond blijft liggen zal snel weer wortels maken en aangroeien.
 • éénjarige onkruiden kunnen worden ondergespit
 • onkruiden kunnen worden afgebrand
 • MULCHEN : Onkruid kan je voorkomen of tegenwerken door af te dekken tegen licht. Onkruid heeft licht nodig om te groeien. Door bijvoorbeeld een dikke mulchlaag te leggen van bijvoorbeeld organisch materiaal belemmer of verhinder je de onkruidgroei.
 • bodembedekkers die flink dichtgroeien geven geen ruimte aan onkruidplanten om te groeien.
 • gebruik maken van folie. Zorg echter dat er water bij de wortels kan. Planten zoals klimop breiden zich uit door de ranken die makkelijk wortels maken waar in contact komen met de grond. Dit lukt niet als je de grond afdekt met folie.
 • chemische middelen. Wie niet houdt van handwerk en uren wieden, zal al snel naar de spuit en bestrijdingsmiddelen grijpen. Om grote verwaarloosde percelen onkruidvrij te maken zijn ze bijna onmisbaar. De herbiciden worden volgens werking ingedeeld in vier groepen:
  • Contactherbiciden. Deze middelen doden, zoals de naam doet vermoeden, alle delen van een plant waarmee ze in contact komen. Deze worden meestal gebruikt op plaatsen waar er weinig gevaar is om andere planten te beschadigen: opritten, paden, bestrating, terras… Deze werken goed tegen éénjarige onkruiden. Omdat ze de wortels niet doden, werken ze niet altijd efficiënt tegen overblijvende onkruiden.
  • Systhemische herbiciden. Deze middelen dringen via de plant tot in de wortels. Via de sapstroom worden ze meegevoerd. Ze vernietigen de wortels en hierdoor uiteraard ook de plant. Ze worden vooral gebruikt bij houtige of heesterachtige planten.
  • Bodemherbiciden. Deze herbiciden worden door de wortels van de planten opgenomen en ze worden verspreid in de plant, waardoor de plant afsterft.
  • Selectieve herbiciden. Worden veelal gebruikt in gazons omdat ze geen werking hebben op grassen. Werken zowel tegen éénjarige als overblijvende tweezaadlobbige onkruiden. Met de groepen kunnen ook mengsels gemaakt worden om verschillende soorten onkruid te bestrijden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen