MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist- Opknapbeurt voor de border

2096 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

​Een border blijft maar mooi als hij na verloop van jaren (3 à 5 jaar, afhankelijk van de gebruikte planten) wordt verjongd.

Het mag frustrerend lijken want na een aantal jaren ziet zo’n border er juist volgroeid en volwassen uit, de planten zijn zo vol uitgegroeid en staan zo dicht bij elkaar dat onkruid (bijna) geen kans meer maakt. En dan moet je verjongen en als het ware opnieuw beginnen.

 

clip_image001(624).jpg

Het  voordeel is dat je door de planten te gaan splitsen en delen, over extra exemplaren beschikt die je op andere plaatsen in de tuin kan gebruiken, of die je cadeau kan doen of kan ruilen met andere tuinliefhebbers.
 

Er zijn een aantal redenen om in te grijpen:

 • sommige planten nemen teveel ruimte in en gaan andere planten verdringen. Planten hebben nu eenmaal de neiging om uit te groeien en ruimte voor zich te winnen en te concurreren met hun buren. De ene plant sterker dan de andere.
 • planten worden te oud en de bloei gaat achteruit of blijft achterwege.
 • in een border staan veel planten bij elkaar op een vrij beperkte oppervlakte. Al die planten onttrekken voedsel aan de bodem en daardoor raakt deze  uitgeput. De voedselbronnen moeten worden aangevuld.
   

Hoe ga je te werk?

 1. Begin met alle oude plantenresten te verwijderen en af te knippen. Dit groenmateriaal kan je allemaal op de composthoop kwijt als het uiteraard niet-aangetaste resten zijn.
 2. Haal de plantensteunen, naametiketten  e.d. weg.
 3. Haal alle planten uit de border.
 4. Verjong de planten door te scheuren of te delen. Deze methodes kan je voor de meeste vaste planten toepassen.
 5. Bewerk de grond/bodem van de border. Breng compost , humus en andere bodemverbeteraars onder (gedroogde koemest of organische meststoffen).
 6. Verhoog de border eventueel door aan te vullen met goed verteerde compost of humusrijke grond.
 7. Geef de vaste planten opnieuw hun plaats in de border.
 8. Breng eventueel een mulchlaag aan om de bodem warm te houden , zodat de planten kunnen aanslaan, en om onkruidgroei te beperken.
 9. Voorzie opnieuw steunmateriaal bij planten die dit nodig hebben.
   

Nog enkele tips:

Ook in een border moet rekening gehouden worden met de natuurlijke standplaats van de planten. Kies planten in functie van hun bloei, bladvorm en omvang. Hou rekening met de beschikbare oppervlakte, de lichtinval en de bodemgesteldheid van jouw tuin. Jaarlijks dient een border tot tweemaal te worden gemulcht. Compost is hiervoor uitermate geschikt. In de herfst houdt de mulchlaag de zomerwarmte in de grond en vormt ze een isolerende laag tegen de winterkou. Compost verbetert de bodemstructuur en geeft voedsel aan het bodemleven.

 

Waarop let je bij de aanschaf van een plant ?

 • Over welke plant gaat het? Noteer duidelijk de naam en de variëteit.
 • Documenteer je. Koop enkele goede tuinboeken en zoek naar informatie over je nieuwe plant. Raadpleeg zeker het internet en de catalogi van plantenkwekers.
 • Ga na of de eisen die de plant stelt, zijn vorm en uiteindelijke omvang overeenkomen met je verwachtingen. Kan je tuin hem wel 'huisvesten'?
 • Welk bodemtype heeft de plant nodig? Staat hij graag op een vochtige of droge plek? Heeft je tuin zo'n ideaal plekje?
 • Neem bij het planten de nodige maatregelen. Geef de plant voldoende ruimte. Zorg zonodig voor een steunstok. Graaf een stuk plastic in om de wortelgroei bij woekerende planten in te tomen. Maak de bodem tot op voldoende diepte los. Voorzie een ruim plantgat. Geef compost.
 • In de tuin ontstaan plaatselijke microklimaten. In een hoek tussen twee muren, gericht op het zuiden zal een plant zich heel anders voelen dan een paar meter verder waar weer en wind vrij spel hebben. Hou ook rekening met het zonlicht. Sommige planten houden van schaduw, andere gedijen enkel in de volle zon.
 • Verplaats andere planten als je vreest dat die door de nieuwkomer overwoekerd of overschaduwd zullen worden.
 • Denk eraan dat planten in jouw tuin heel anders kunnen reageren dan op een andere plek. Wil een plant helemaal niet groeien of begint hij integendeel te woekeren? Kies voor de korte pijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen