MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist - terrasplanten uit hun winterslaap

13156 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 15 Februari 2023 Volg Eddy G.

Als we het over kuip- en terrasplanten hebben bedoelen we voor alle duidelijkheid vooral de planten die meestal uit zuiderse landen afkomstig zijn en die zich hier enkel in de zomermaanden in ons klimaat thuisvoelen. Deze planten moeten best voor de eerste nachtvorst terug naar binnen worden gehaald en overwinterd worden op een koele maar vorstvrije plek. Daarom worden ze ook in potten geplant. Vroeger gebruikte men voor deze planten ook wel de naam ‘orangerieplanten’ omdat deze planten (veelal citrusboompjes) vroeger werden overwinterd in deze 'orangeries' of serres.

Naast deze planten worden ook veel planten in potten toegepast die het ook in volle grond bij ons zullen overleven, zoals hosta’s, hydrangea’s, buxus, lavendel… Dit zijn dus niet de planten die we hier bedoelen.

De laatste jaren is de belangstelling voor de kuipplanten sterk toegenomen. Het aanbod is ook sterk uitgebreid. Soorten die de laatste jaren sterk in trek zijn: olijf, vijg (ficus carica), agapanthus, laurier, oleander, pittosporum, citrus-boompjes.
Nu de dagen flink langer worden en er dus meer licht is en de temperatuur ook begint op te lopen, komen de planten in de winterberging ook weer in groei. Dit is het moment om ze te verwennen, zodat ze deze zomer opnieuw schitteren op het terras. Door het verblijf binnen, beschut van koude en wind, is het noodzakelijk dat de planten nu terug langzaam kunnen wennen aan de omstandigheden van buiten. Vanaf april kunnen ze eventueel reeds naar buiten op voorwaarde dat de dagtemperaturen voldoende hoog zijn en er ook ’s nachts geen lage temperaturen meer voorspeld worden.

 

Verzorging

Indien je de planten niet hebt ingesnoeid bij het binnenbrengen in het najaar, kan je nu het dode en overtollige hout wegnemen.Je snoeit hierbij altijd tot in het groene gedeelte terug en dit is meestal tot de helft van de takken. Lange en slappe scheuten mag je flink inkorten.
Verwijder alle verdroogde bladeren die nog aan de plant hangen of de afgevallen bladeren die op  de plantkluit liggen, want daar kunnen zich immers schimmels en insecten schuilhouden.
Niet alle kuipplanten moeten ieder jaar verpot worden. Veel kuipplanten verdragen het verpotten niet goed door beschadiging van de meestal vlezige wortels. Natuurlijk zal je jonge planten wel ieder jaar in een grotere pot moeten overbrengen, maar eenmaal hun uiteindelijke omvang bereikt, hoef je enkel maar de bovenste grondlaag weg te schrapen en verse grond gemengd met organische meststof, aan te brengen.

Algemeen kan je het al of niet verpotten van kuipplanten in drie groepen indelen:

  1. Elk jaar opnieuw verpotten doe je vooral bij sterk groeiende planten zoals: Abutilon, Datura, Fuchsia en de struikmargriet.
  2. Om de twee tot drie jaar zijn het vooral die planten die het insnoeien van zowel takken als wortels niet goed verdragen. Tibouchina, Hibiscus, mimosa, granaatappel en de verschillende soorten citrusplanten.
  3. Dan is er nog de groep planten die enkel verpot moeten worden omdat de potmaat te klein is geworden en de wortels de ruimte in de pot volledig hebben ingenomen. Het zijn planten die bij aankoop reeds behoorlijke afmetingen kunnen hebben. Het zijn soorten die kunnen uitgroeien tot kleine bomen en die het dus niet van hun weelderige bloei moeten hebben maar vooral van hun algemene zuiders uitstraling. Vijg, Oleander, laurier, olijf,:Agave, palmen en ook diverse bamboesoorten behoren tot deze groep.
     

Nuttige tips

  • Het verpotten van kuipplanten kan soms zeer zwaar zijn, omdat de plant niet loskomt van haar pot. Daarom kan je bij planten in plastiek potten de kluit eerst laten opdrogen, waardoor de wortels gemakkelijk loslaten van de potrand. Bij stenen of terracotta potten moet je juist de potkluit extra nat maken, waardoor de kluit beter loslaat.
  • Bij het verpotten maak je gebruik van een pot die voorzien is van gaten in de bodem, zodat overtollig water steeds makkelijk weg kan. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrels.
  • Gebruik een speciale, luchtige grond, aangewezen voor kuip- en perkplanten. Deze grond bevat naast turf en zand (of perliet) ook wat klei, waardoor het water beter wordt vast gehouden. Nieuw in het assortiment potgronden zijn deze waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd. Deze hebben de eigenschap om meer dan 100 keer hun eigen gewicht aan water en daarin opgeloste voedingsstoffen tijdelijk te kunnen vasthouden, in afwachting van opname door de plant. Wanneer het gehalte aan vocht en voedingsstoffen in de potgrond afneemt door verdamping en opname door de plant, stellen de polymeren het geabsorbeerde water met voedingsstoffen opnieuw ter beschikking van de plant
  • Bemesten na het inpotten, hoef je niet te doen, in de potgrond zit meestal een langzaam werkende meststof verwerkt, die acht tot tien weken werkt.
  • Wees vooral in het begin voorzichtig met water geven. De plant dient immers eerst terug vezelworteltjes aan te maken vooraleer ze voldoende water kan opnemen.
  • Plaats je planten vooralsnog binnen op een lichte, eerder koele plaats (5°C), tot het weer toelaat om ze af en toe te wennen aan de buitentemperatuur. Na 15 mei kunnen ze dan op hun definitieve standplaats komen, uit de tocht en in de volle zon.
     

8 reacties

  • Kunnen dergelijke planten definitief in de woonkamer Gedijen?
    Vrijdag 24 Februari 2017 om 13:56
  • Eddy G. Eddy G. Dag Nicole, neen een huiskamer is voor terrasplanten niet ideaal. Te warm en te droge lucht. Terrasplanten hebben in de winter net een rustperiode nodig met koelere (wel vorstvrije) temperaturen omdat ze in rust gaan!
    Vrijdag 24 Februari 2017 om 18:29
  • Thanks voor de info.
    Vrijdag 24 Februari 2017 om 18:58
  • Zijn er geen bepaalde planten voor de woonkamer, bv. Varens, Japans siergrassen of nog andere planten, buiten de klassiekers die wel binnen Gedijen?
    Vrijdag 24 Februari 2017 om 19:01
  • Eddy G. Eddy G. Bij de kamerplanten heb je diverse soorten varens die geschikt zijn voor de huiskamer.
    https://www.mijntuin.org/artic...

    Zondag 26 Februari 2017 om 18:33
  • Jos B. Jos B. Ik zet mijn terrasplanten die ingepakt zijn met een vorst doek tegen de gevel vh huis aan.
    Zo krijgen ze altijd wat warmte vd kachel en langzaamaan half maart haal ik doek eraf en midden april zet ik ze op hun plek.
    Iedereen is jaloers op mijn witte oleander in de buurt
    Dinsdag 7 Maart 2017 om 12:21
  • Frank D. Frank D. Hoe zit het met rozen die in potten op het terras staan? Heb zowel klimrozen als struikrozen in potten van een 80cm hoogte en een 50cm doorsnede. Is nu het derde jaar in zelfde pot, die ze overigens delen met mijn lentebloemen ( krokus, tulp, paasbloem) en verschillende eenjarigen en vaste bloemende planten. Dit laatste maakt dat ik er echt tegenop zie om te verpotten - en zoals boven gesuggereerd de bovenlaag vervangen gaat bijna niet door de knolletjes en bolen van mijn voorjaarsbloemen.
    Zaterdag 11 Maart 2017 om 07:53
  • leen@verseyden.com v. leen@verseyden.com v. Ik heb 4 grote oleanders in grote kuipen die aan het einde van het jaar naar binnen gaan in koele ruimte. Ieder jaar bloeien ze prachtig maar verliezen steeds meer blad. Wat kan dit zijn en wat kan ik er aan doen ?

    Vrijdag 22 Februari 2019 om 11:08

Log in om een reactie te plaatsen