MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist: welke grasmaaier is de juiste voor u?

20944 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 4 Juli 2019 Volg Eddy G.

Een goed en regelmatig onderhoud is de sleutel tot het succes van een gazon. Grasmaaien vormt hierin de hoofdbrok. Door regelmatig te maaien stimuleert u de scheutvorming van het gras, waardoor een dichte grasmat ontstaat waarin onkruid geen kans krijgt. Grasmaaien is pas leuk als het geen moeite kost, en het aanbod grasmaaiers is zo uitgebreid en verscheiden dat het niet altijd eenvoudig is om het juiste toestel te kiezen.

Een eerste belangrijk criterium is de grootte van het gazon dat moet gemaaid worden. Voor een klein tapijt kan u zich nog uit de slag trekken met een handmaaier, maar als u op de inspanning kijkt kan u al snel kiezen voor een elektrische maaier.

Elektrisch of benzine ?
Heeft u een gazon die niet groter is dan maximaal 800 m2 en waarop niet teveel bomen, struiken, speeltuigen of andere obstakels voor een elektrische kabel voorkomen, dan zijn elektrische grasmaaiers een licht en compact alternatief voor de benzinemaaiers. Bovendien produceert een elektrische motor iets minder geluid en heb je geen last van uitlaatgassen. Deze maaiers zijn veelal licht en eenvoudig te bedienen en maaien het gazon bijna moeiteloos perfect, op alle plekken waar een stopcontact in de buurt is. Als u daarentegen grotere of oneffen gazons wilt bewerken, is een model met een krachtige benzinemotor de juiste keuze. Zo kunt u, zonder afhankelijk te zijn van voedingen en kabels, met één volle tank ook meer uitgebreide werkzaamheden in één keer tot een goed einde brengen. Een benzinemaaier maait ook lang en nat gras met gemak. Nadeel is dat ze wel duurder zijn in onderhoud en gebruik.

clip_image002(74).jpg

Soorten maaiers:

  • kooimaaiers: deze maaien zeer fijn en je kan er mooie banen mee maken. Ze zijn echter zwaar en niet zo handig om mee te werken, en moeilijk afstelbaar. Geschikt voor echte fijne siergazons.
  • cirkelmaaiers: deze worden het meest toegepast in de tuin. Ze zijn handig, makkelijk en geschikt voor bijna alle terreinen maar je kan er geen banen mee maken.
  • luchtkussenmaaiers: deze zijn geschikt voor kleinere, effen gazons. Ze zijn meestal niet voorzien van een opvangbak, waardoor je nog moet harken.
  • grasmaaien in dit computertijdperk kan ook met een robotmaaier. Gewoon een druk op de knop en de machine doet de rest. Deze werkt volledig zelfstandig en door het mulchingsysteem hoef je ook geen gras te harken. Je moet enkel het terrein afbakenen.
     

Let bij aankoop van elektrische grasmaaiers hierop:

  • sommige modellen zijn voorzien van geïntegreerde kabelontlasting, waardoor u de verlengkabel veilig op de schakelaar/stekkercombinatie kunt vastzetten.
  • de grasopvangbox heeft best een capaciteit van ongeveer 60 liter
  • een opklapbare duwstang is handig voor het gemakkelijk vervoeren en voor het ruimtebesparend opslaan.
  • ook de wielen zijn belangrijk. Grote lichtlopende wielen op kogellagers maken het maaien zo comfortabel mogelijk.
  • hoogteverstelling van de wielen, om de snijhoogte te kunnen instellen.
  • hou rekening met het vermogen. Voor middelgrote gazons tot 800 m2 mag het vermogen wel iets hoger zijn (maximaal 1600 watt)
  • de opvangbox moet handig zijn en moet makkelijk geledigd kunnen worden.
     

Let bij aankoop van benzinemaaiers hierop:

  • kies een vermogen aangepast aan de grootte van de gazon.
  • hoe groter het gazon, hoe groter je de snijbreedte van de maaier kiest.
  • moet makkelijk te starten zijn
  • is de maaier voorzien van een messenremkoppeling?
     

Mulchen
Sedert enkele jaren gaat men nog een stap verder dan enkel grasmaaiers te bouwen. De mulchtoestellen maaien niet enkel het gazon maar zorgen ook voor een indirecte vorm van bemesten. Het gemaaide gras wordt eerst uiterst fijn versnipperd en vervolgens, bijna onzichtbaar, in het gazon teruggeblazen. Door de gelijkmatige en fijne verdeling van het snijdsel wordt vervilting van de grasmat en schimmelvorming voorkomen. Het snijdsel composteert en de voedingsstoffen kunnen direct door de graswortels worden opgenomen. Bij sommige toestellen kan je ook kiezen: Gras opvangen of mulchen ? Deze toestellen zijn voorzien van een grasopvangbox. U heeft dan de keuze: ofwel vangt u het maaisel op ofwel laat u het fijn gesneden gras op het gazon vallen als mest. Ze voegen vocht en voedingsstoffen toe aan de ondergrond.

Voordelen van mulchen
De graswortels worden koeler gehouden en het vochtverlies wordt verminderd Het snijdsel werkt als meststof Ideaal is het om het gazon te mulchen voordat u op vakantie gaat, zo droogt het gazon niet te snel uit en tegelijkertijd wordt het gras beschermd door de dunne mulchlaag.

GOED OM WETEN
De eerste grasmaaier werd ontworpen door Edwin Beard Budding in Engeland in 1830. Daarvoor werkte men vooral met de zeis om gras te maaien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen