MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Checklist - Ziektes voorkomen

612 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Preventieve maatregelen om ziektes en schade te voorkomen.

  • Om ziektes en plagen te voorkomen kan je een aantal maatregelen nemen:
  • Zorg voor een juiste leefomgeving van de boom of plant.  Kies planten die bij jouw soort bodem  passen. Een te droge of te vochtige bodem kan voor problemen zorgen als je planten aanplant die dit soort bodem niet verdragen. Hou ook rekening met de eisen omtrent  licht en zon. Vraag bij aankoop dus steeds info omtrent de juiste groeiomstandigheden van planten en/of bomen. Vooral bij fruitbomen is dit belangrijk. Alleen gezonde planten kunnen weerstand bieden aan ziektes.
  • Kies voor resistente rassen. Bepaalde soorten zijn meer of minder gevoelig aan ziektes. Nieuwe cultivars worden vaak  ontwikkeld in functie van een betere resistentie aan bepaalde ziektes.
  • Geef planten voldoende ruimte. Als de wind planten voldoende droog kan houden kan je ze preventief beschermen tegen schimmelziektes. De sporen van schimmels ontwikkelen zich namelijk sneller op vochtige planten.
  • Gebruik organische meststoffen en voorkom overbemesting. Overbemesting kan planten te snel doen groeien zodat ze zwakker worden en zo extra gevoelig zijn voor ziektes.
  • Een goede bodemstructuur, een actief bodemleven zijn  belangrijk omdat bij een goede bodemstructuur er voldoende zuurstof in de bodem aanwezig is en de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Het zorgt ook voor een goede waterhuishouding.
  • Preventief kan je planten behandelen met een heermoesextract. Dit versterkt  de plant. Behandel de planten regelmatig  (om de drie weken).
  • Vermijd de combinatie van fruitbomen met bepaalde planten. Meidoornhagen bijvoorbeeld kan je best vermijden in de directe omgeving van fruitbomen. Deze kunnen infecties veroorzaken van ondermeer bacterievuur.
     

INTERESSANTE SITES

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen