MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Chenopodium bonus-henricus - Brave Hendrik

1647 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

brave_hendrik.jpg 

Naam

 Chenopodium bonus-henricus  De geslachtsnaam is afgeleid van de Griekse woorden  'chen' wat 'gans' betekent en 'podus' wat  'voet' betekent.

Nederlandse naam

 Brave Hendrik

Familie

 Chenopodiaceae

Herkomst

 Europa, Noord-Amerika en West-Azië

Zaaien

 Begin voorjaar zaaien onder glas.  Eind voorjaar in volle grond.  Oudere planten kunnen in het voorjaar gescheurd  worden.

Hoogte

 60 cm

Bloeitijd

 Juni- juli- augustus.  kleine groengele bloemen in dichte aren

Algemene kenmerken

 Winterharde kruidachtige vaste plant met pijlvormig  blad en dichte aren met kleine bloemen die vruchtjes  met bruin zaad vormen.  Het eerste jaar kan je de plant best met rust laten en  nog niet oogsten.

Standplaats/ habitat

 Groeit op vrijwel elke grond. Te natte grond vermijden.  Voorkeur voor vruchtbare, goed doorlatende grond.  In de moestuin geef je brave hendrik een vaste plaats  

Keuken

 Het jonge blad wordt als spinazie gegeten of gebruikt  in ovenschotels, vulling en soep.  De jonge op asperges lijkende scheuten en bloemaren  worden ook als groente gegeten. Opgelet niet  gebruiken in geval van nierklachten.

 Pluk enkel wat je nodig hebt om direct te gebruiken  want de bladeren verwelken snel.  Eventueel nog een paar dagen in de koelkast bewaren  in een gesloten plastic zak.

Gebruik Het blad is rijk aan ijzer, calcium en vitamine B1 en C  Een bladkompres helpt bij een pijnlijke huid, wonden,  steenpuisten en abcessen.  Als men zich heeft geneteld kun je die plek ook inwrijven  met het blad van brave hendrik.  De wortel wordt ook gebruikt in een hoestmiddel voor  schapen en geeft ook saponine voor zeep en  cosmetica-producten.  De zaden zijn licht laxerend

brave_hendrik_1.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen