MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Chilipeper kruidt al 6.000 jaar ons leven

297 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Chilipeper kruidt al 6.000 jaar ons leven


Amerikanen gebruikten 6.000 jaar geleden al chilipepers of Spaanse pepers om hun voedsel op smaak te brengen. Een team onderzoekers vond daarvan hard archeologisch bewijsmateriaal. Bij het analyseren van zetmeelkorrels op oude maalstenen en keukengerei vonden archeologen in het verleden resten die ze niet konden plaatsen. Een Amerikaans onderzoeksteam zorgde nu voor een doorbraak door op zeven verschillende archeologische sites, van de Bahamas tot Peru, de microscopisch kleine korrels te identificeren als zetmeelkorrels van de Spaanse peper. In tropische streken, waar het rode pepertje het eerst in het prehistorisch landbouwsysteem gecultiveerd en geïntroduceerd werd, gaat er veel archeologisch materiaal verloren doordat bijna alles weggespoeld of ecologisch afgebroken wordt. Maar de onderzoeksgroep wist dat obstakel te overwinnen.

Vandaag de dag wordt de Spaanse peper overal ter wereld gebruikt in gerechten. Maar wie had gedacht dat de prehistorische mens, de gecultiveerde versie van de Spaanse peper al gebruikte om zijn soepen en stamppotten van maïs, bonen en maniok een smaakje te geven? Waarschijnlijk vonden de vroege Zuid-Amerikaanse volkeren de pikante Spaanse peper, een rijke bron aan vitamine C, perfect bij vis en zetmeelachtige voedingswaren.

De vondsten maken de chilipeper of Spaanse peper het oudste kruid van de Amerika's en een van de oudste kruiden ter wereld.

Bron: Eos, nr 4

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen