MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Chrysanthemum 'Garden Mum'

5356 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

chrysanthemum Garden Mum

Naam: Chrysanthemum 'Garden Mum'  - Chrysanthemum morifolium of Dendranthema morifolium

Nederlandse naam: chrysant

Familie: Asteraceae/ Compositae

Standplaats: Geen volle of directe zon maar wel veel licht. Bij voorkeur een koele plek.

Water: Houd de potgrond vochtig, maar vermijd teveel water. De combinatie van koude en vocht doet de bloemen rotten. Planten in potten kan je best in water dompelen zodat ze volop water kunnen opzuigen.

Algemeen: 'Garden Mum' -hybriden zijn chrysanten die tegen een stootje kunnen. Deze dankbare plant verdraagt zelfs enkele graden vorst en kun je behandelen als een vaste plant. Ze zijn verkrijgbaar met bloemen in allerlei felle, vrolijke kleuren. Er worden zelfs potten aangeboden gevuld met planten die bloeien in verschillende kleuren. Hiervoor worden stekken van verschillende soorten in één pot geplant.

In Engeland worden 'Garden Mum' chrysanten al jaren gebruikt in de border in de cottagetuin.

Bijsluiter voor kamerplanten

Goed om weten! Om chrysanten over een lange periode te kunnen aanbieden moet de bloei gestuurd worden. Dit gebeurt door de daglengte te verkorten door te verduisteren (het zonlicht kunstmatig aan de plant onttrekken).

Wanneer de dagen korten gaan chrysanten over van vegetatieve groei (groei) naar een generatieve (bloei). Je bekomt bloeminductie bij chrysanten door kunstmatig de planten zo'n 13h donker te houden. Dit kan op een natuurlijke manier gebeuren in de periode tussen september en november. 


• De naam chrysant komt uit het Grieks en betekent Gouden bloem (goudgele bloem). Deze bloem werd reeds in 500 vC door Confucius beschreven en kwam rond 1700 naar Europa. Ook in de Japanse mythologie speelt deze bloem een belangrijke rol. Bovendien voert de Japanse keizerlijke familie al tien eeuwen lang een gouden chrysant met 16 kroonblaadjes in haar embleem. De rode cirkel op de Japanse vlag is in werkelijkheid een chrysantenhart, zonder de blaadjes. Het is enkel in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije dat de chrysant vooral met Allerheiligen wordt geassocieerd.

Hoewel de Nederlander Jacob Layn al in 1688 de chrysant invoerde in de Lage Landen, was het toch de Franse kapitein Blanchard die pas in 1789 de drie grootbloemige stammoeders van de huidige kerkhofchrysanten uit China meebracht naar Marseille.

Vanaf de jaren 1950 verving men de grootbloemige variëteiten meer en meer door middelgrote en kleinbloemige hybriden, om zuiver economische redenen (stook- en loonkosten). (bron De plantencode  Marcel De Cleene / Davidsfonds)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen