MijnTuin.org
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Chutney

1186 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

CHUTNEY


WAT IS CHUTNEY? Chutney is een mengeling van fruit en/of groenten die gekookt worden met azijn en suiker en op smaak gebracht worden met kruiden. Er kan ook alcohol of olie worden toegevoegd. Het geldt als een typisch Indiaas gerecht: de naam is afgeleid van het Hindoestaanse chatni, wat ‘sterke kruiden’ betekent. Er zijn eindeloze variaties mogelijk door verschillende soorten azijn en kruiden te gebruiken.

In tegenstelling tot confituur en gelei, die in principe enkel op basis van vruchten(sap) en suiker wordt gemaakt en dus steeds zoet van smaak zijn, kun je bij chutneys werkelijk alles verwachten. Niet alleen klein gesneden vruchten vormen de basis van een chutney, maar ook groenten, noten, paddenstoelen in combinatie met azijn, allerhande kruiden en suiker. Sommige chutneys zijn dus zoet, andere zuur, pittig of zacht.

Van de Britten hebben we geleerd om chutneys te bereiden en te waarderen. Net als pickles zijn chutneys een typisch Engelse specialiteit uit het koloniale tijdperk. Op hun beurt hebben de Britten namelijk de bereidingswijzen afgekeken van de Indiërs en aangepast aan hun eigen smaak. Een algemene regel voor het bereiden van chutney is dat er per liter azijn  1 kilogram suiker dient te worden verwerkt. De vruchten en groenten moeten altijd in kleine stukjes worden gesneden en in de oplossing van azijn en suiker garen. Daarna voeg je smaakmakers toe. Daarvoor komen voor chutneys gemberwortel, Spaanse peper, uien, knoflook, mosterdzaad of  mosterdpoeder, zout, peper, cayennepeper en eventueel kerriepoeder in aanmerking.

De Amerikanen willen ons doen geloven dat zij ketchup hebben bedacht. Niets is echter minder waar, want het recept komt uit Italië. Het is echter wel zo dat de Amerikanen er andere kruiden voor gebruiken waardoor de tomatenketchup een zoetzure in plaats van een uitgesproken zure smaak heeft, zoals de Italianen het ruim een eeuw geleden hebben bedacht.

chutneyb.jpg

TIPS
• Chutneys worden over het algemeen op dezelfde manier gemaakt  als confituur en smaken heerlijk bij vlees- en visgerechten, pasta’s en stamppot, of zelfs op brood.
• Chutneys en ketchup zijn vrij gemakkelijk zelf te bereiden en dat geeft de mogelijkheid om allerlei smaakmakers toe te voegen.
• Laat chutney 6 weken rusten voor gebruik. Je kunt chutney 2 maanden bewaren (na openen, in de koelkast).
• Chutney maken in de microgolfoven lukt altijd. Meng alle groenten goed en laat ze 8 minuten sudderen in de microgolfoven op 800 W. Als de groenten zacht zijn, voeg je er azijn, suiker en olie bij. Zet ze nog eens 5 minuten in de microgolfoven op 800 W. De chutney is klaar. Vergeet niet te proeven voor je de potjes vult.
• Belangrijk bij chutney is dat je alle ingrediënten goed mengt.
• De chutney mag niet te dun zijn, maar wel een beetje kleverig. Chutney dikt vlugger als je rozijnen toevoegt. Je hebt dan ook minder suiker nodig.
• Als je minder suiker wilt gebruiken, kun je ook wat Pec toevoegen. De kooktijd vermindert dan van 8 naar 4 minuten.
• Basilicum mag pas op het einde van de bereiding worden toegevoegd, andere kruiden (zoals tijm, rozemarijn en bonenkruid) mogen er al van bij het begin bij.
• Bij alle chutneyrecepten kun je de suiker weglaten. Wil je toch een zoete smaak, vervang de suiker dan door dieetsuiker of honing.

HOE MAAK JE CHUTNEY? Doe het fruit of de groenten altijd in stukken en laat het met de kruiden 30 minuten sudderen. Voeg dan azijn en suiker toe. De chutney is klaar als je een lepel op een bord doet en er zich een gel vormt. Je kunt chutney maken met vers of gedroogd fruit, groenten, verse of gedroogde kruiden, azijn, peper en zout.

Bron: Confituur van Winiefred / Davidsfonds-Leuven

[Chutney - wat is chutney- Hoe maak je chutney -/artikel.asp?id=16893]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen