MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Citroenmelisse

854 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Citroenmelisse

Als je drukke agenda je spijsvertering in de war stuurt en je bovendien nog uit je slaap houdt ook, dan heeft Winiefred dé oplossing: een geurend kopje thee van citroenmelisse. Dit is immers een van die kruiden die al van oudsher worden aangewend bij spanningen en maagklachten. Ook wie vroeger droomde van de eeuwige jeugd, werd al eens betrapt met een elixir van dit kruid in de hand. Gezond én bovendien nog lekker ook... wat houdt je dan nog tegen?

Namen noemen

Citroenmelisse is de Nederlandse naam voor Melissa officinalis. Zijn naam heeft het plantje te danken aan de Grieken. Die hadden al snel gemerkt dat dit kruid een echte bijenplant is. Melisse is afgeleid van Melissa wat het Griekse woord is voor honingbij. Vandaar dus volksnamen zoals honingkruid, bijenpeper en bijenkruid. Citroenmelisse, van de familie van de lipbloemigen (Labiatae), wordt ook al eens vrouwenkruid genoemd en in Oost-Vlaanderen kreeg het de naam van palingkruid mee. Het woordje `citroen` in de Nederlandse naam verwijst naar het heerlijk citroenaroma dat eveneens verantwoordelijk is voor de frisse smaak.

Gezon met citroenmelisse

Zoals de naam al doet vermoeden, is citroenmelisse het voornaamste bestanddeel van het bekende `Eau de mélisse des Carmes` of Melissewater van de Karmelietessen. De orginele formule dateert van het einde van de 18e eeuw en werd door onze voorouders onder meer aangewend als zenuwstillend middel. De heilzame werking van citroenmelisse staat trouwens al sinds mensenheugenis bekend. Ten tijde van de Arabieren wist men al dat het aftreksel van citroenmelisse vrolijke gedachten schonk. De islamitische geneesheer Avicenna gaf het kruid aan zijn patiënten omdat het het hart gelukkig maakt. Ook vandaag nog is melisse aan te bevelen bij depressie, spanningen, nerveuze hoofdpijnen en duizeligheid. Maak een thee door 2 eetlepels verse citroenmelissebladeren gedurende 10 minuten in kokend water te laten trekken. Zoet de drank met een lepel bruine suiker. Dit aftreksel is trouwens ook een garantie voor een zalige nachtrust.

Zoals de meeste lipbloemige kruiden helpt melisse ook bij spijsverteringsproblemen. Het vermindert `winderigheid` en krampen. Melissethee is bovendien zweetbevorderend en vormt een remedie tegen griep of verkoudheden. Ook menstruatiestoornissen en -pijnen kunnen door melisse verholpen worden. Let op: aangezien citroenmelisse de menstruatie oproept, mogen zwangere vrouwen het niet gebruiken.

Winiefred weet raad

  • VOOR ALTIJD JONG

Wie jong van lichaam en hart wil blijven, moet citroenmelisse gebruiken.

  • BADWATER

Nerveuze mensen kunnen melissewater (1 handvol melisse/ 1 liter water) gebruiken in het badwater en als gezichtslotion. Zo`n melissebad werkt ontspannend, ook voor onrustige kindjes.

Beestig goed

Melisse verjaagt muggen en motten, maar trekt de bijtjes aan. Deze laatste beestjes zijn er zelf verzot op. Ook vandaag nog tref je dit kruid aan bij heel wat bijenboeren. Het verhindert dat de bijtjes naar betere oorden uitzwermen.

Volksweetjes

In de Middeleeuwen was melisse een geliefd ingrediënt voor jeugdelixirs. Het verhaal gaat dat mensen die meer dan 100 jaar werden dit te danken hadden aan het drinken van melissethee bij het ontbijt. Iets heel anders: wie vroeger veel vrienden wou verwerven, moest hartvormige melisseblaadjes bij zich dragen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen